Wędzone pałki kurczaka

Wędzone pałki kurczaka

Jest wiele sposobów na przygotowanie kurczaka, ale w tym przepisie skupimy się na jednym z najbardziej aromatycznych: wędzeniu. Wędzenie pałek kurczaka pozwala na uzyskanie niepowtarzalnego smaku i zapachu. Idealne dla miłośników grillowania i wędzenia: zasady procesu są dokładnie takie same, niezależnie od tego, czy wedzisz wędzarni domowej roboty, czy komercyjnej. Trudność polega na uzyskaniu odpowiedniego czasu i temperatury wędzenia, ale z naszym przepisem nie będziesz miał z tym problemu. Składniki są proste, jednak kluczem do sukcesu jest cierpliwość i staranność. To doskonały sposób na upieczenie czegoś innego na rodzinny obiad lub weekendowy grill.

Składniki:

  • 5 dużych pałek kurczaka (około 80 dag)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka przypraw (mielony czosnek, słodka i ostra mielona papryka, zmielony czarny pieprz)
  • Siatka wędliniarska
  • Drewno wiśniowe do wędzarni

Wędzone pałki kurczaka – jak zrobić?

  1. Wykonanie: pałki oczyścić, opłukać, osuszyć. Natrzeć solą i przyprawami, odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie przełożyć do siatki, luźno zawiązać. Wędzić około 2 godzin na małym ogniu. W czasie wędzenia poruszać siatką by mięso się uwędziło ze wszystkich stron. Po wyjęciu z wędzarni przełożyć mięso do wrzątku, odstawić na 5 minut, nie gotować, wyjąć, wystudzić.

Wędzone pałki kurczaka – dodatkowe informacje

1. Pałki można też wędzić osobno na bardzo małym ogniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wędzone filety z kurczaka
Następny przepis: Wędzone pstrągi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode