Wędzone filety z kurczaka
Składniki:
- 1kg filetów z kurczaka
- 70g soli kuchennej do przetworów
- 1 litr zimnej wody
- dodatkowo do parzenia po wędzeniu:
- 2 litry wrzątku
- natka pietruszki pęczek
- kawałek pora (zielona część)
- 1-2 marchewki
- listek laurowy 2szt
- 2-3 ząbki czosnku
>## Wędzone filety z kurczaka – jak zrobić?
>Sposób przygotowania:
>1. Sól rozpuszczamy w wodzie. Filety zalewamy solanką i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
>2. Po tym czasie myjemy w zimnej wodzie osuszamy papierowym ręcznikiem nabijamy na haki lub przewiązujemy sznurkiem i rozwieszamy na kilka godzin 4-5 w przewiewnym miejscu.
>3. Kolejnym etapem jest osuszanie w wędzarce przez 40-50 minut w temperaturze 45-50C, Wędzimy w temperaturze 50 max 60C do uzyskania odpowiedniego koloru.
>4. Następnie uwędzone filety parzymy. Do garnka z wodą ok 2 litrów należy włożyć natkę pietruszki – pęczek – może być duży korzeń pietruszki pokrojony w krążki, kawałek pora – zielona część, można włożyć marchewkę również pokrojoną w krążki, listek laurowy, 2-3 ząbki czosnku,
Doprowadź wodę do wrzenia. włóż filety, skręć gaz, utrzymuj temperaturę 80C.
Zakończ parzenie, gdy temperatura w mięsie osiągnie 72C.
Żeby nasze filety były soczyste należy je wyjąć i włożyć na 5 minut do zimnej wody, później rozwiesić na kilka godzin do osuszenia i wystygnięcia, przechowywać w lodówce.
Słowa kluczowe: wędzona pierś z kurczaka przepis, marynata do kurczaka wędzonego, peklowanie mięsa drobiowego do wędzenia, wędzenie kurczaka czas, jak zapeklować pierś z kurczaka do wędzenia, wędzona piers kurczaka, jak zapeklować kurczaka do wędzenia, przygotowanie kurczaka do wędzenia, filet wędzony z kurczaka przepisy, jak wędzić filet z kurczaka, peklowanie kurczaka do wędzenia, peklowanie kurczaka, jak wędzić pierś z kurczaka, wędzona pierś z kurczaka przepisy, jak wędzić kurczaka, wędzony filet z kurczaka, wędzenie pierś z kurczaka, wędzenie kurczaka bez parzenia, wędzona pierś z kurczaka, wędzenie kurczaka
xxxx – dodatkowe informacje
Wędzone filety z kurczaka
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wczorajsze ziemniaki
Następny przepis: Wędzone pałki kurczaka