Wędzone filety z kurczaka

Wędzone filety z kurczaka

Wędzone filety z kurczaka to danie pełne soczystości i niezapomnianych smaków. Idealna kompozycja wyselekcjonowanych przypraw, a także proces peklowania, nadaje mięsu wyjątkową głębię smaku i zapachu. Dzięki temu przepisowi krok po kroku nauczysz się, jak przygotować tę smakowitą potrawę. Wędzona pierś z kurczaka to świetny dodatek do różnego rodzaju sałatek i kanapek, ale także jako samodzielne danie. Peklowanie i wędzenie mięsa drobiowego to proces czasochłonny, ale efekt końcowy zdecydowanie wart jest poświęconego czasu. Zobacz, jak to zrobić!

Składniki:

  • 1kg filetów z kurczaka
  • 70g soli kuchennej do przetworów
  • 1 litr zimnej wody
  • dodatkowo do parzenia po wędzeniu:
  • 2 litry wrzątku
  • natka pietruszki pęczek
  • kawałek pora (zielona część)
  • 1-2 marchewki
  • listek laurowy 2szt
  • 2-3 ząbki czosnku

>## Wędzone filety z kurczaka – jak zrobić?

>Sposób przygotowania:

>1. Sól rozpuszczamy w wodzie. Filety zalewamy solanką i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
>2. Po tym czasie myjemy w zimnej wodzie osuszamy papierowym ręcznikiem nabijamy na haki lub przewiązujemy sznurkiem i rozwieszamy na kilka godzin 4-5 w przewiewnym miejscu.
>3. Kolejnym etapem jest osuszanie w wędzarce przez 40-50 minut w temperaturze 45-50C, Wędzimy w temperaturze 50 max 60C do uzyskania odpowiedniego koloru.
>4. Następnie uwędzone filety parzymy. Do garnka z wodą ok 2 litrów należy włożyć natkę pietruszki – pęczek – może być duży korzeń pietruszki pokrojony w krążki, kawałek pora – zielona część, można włożyć marchewkę również pokrojoną w krążki, listek laurowy, 2-3 ząbki czosnku,
Doprowadź wodę do wrzenia. włóż filety, skręć gaz, utrzymuj temperaturę 80C.
Zakończ parzenie, gdy temperatura w mięsie osiągnie 72C.
Żeby nasze filety były soczyste należy je wyjąć i włożyć na 5 minut do zimnej wody, później rozwiesić na kilka godzin do osuszenia i wystygnięcia, przechowywać w lodówce.

Słowa kluczowe: wędzona pierś z kurczaka przepis, marynata do kurczaka wędzonego, peklowanie mięsa drobiowego do wędzenia, wędzenie kurczaka czas, jak zapeklować pierś z kurczaka do wędzenia, wędzona piers kurczaka, jak zapeklować kurczaka do wędzenia, przygotowanie kurczaka do wędzenia, filet wędzony z kurczaka przepisy, jak wędzić filet z kurczaka, peklowanie kurczaka do wędzenia, peklowanie kurczaka, jak wędzić pierś z kurczaka, wędzona pierś z kurczaka przepisy, jak wędzić kurczaka, wędzony filet z kurczaka, wędzenie pierś z kurczaka, wędzenie kurczaka bez parzenia, wędzona pierś z kurczaka, wędzenie kurczaka

xxxx – dodatkowe informacje

Wędzone filety z kurczaka


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wczorajsze ziemniaki
Następny przepis: Wędzone pałki kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode