Rolada na zimno
„Rolada na zimno” to znakomity wybór dla tych, którzy cenią sobie nie tylko smak, ale też prezentację potrawy. Idealnie sprawdzi się jako wyrafinowany dodatek do świątecznego stołu czy urodzinowego bufetu. Tajemnica tej potrawy tkwi w jej składnikach, które harmonijnie komponują się ze sobą, tworząc niepowtarzalne połączenie smaków. Rolada na zimno zadowoli zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i tych, którzy chętnie eksperymentują z nowymi przepisami. Ciekawa aranżacja zapewni zachwyt każdego miłośnika kulinariów, a prostota przygotowania z pewnością zachęci do częstego korzystania z tego przepisu. Wyruszmy zatem w kulinarną podróż.
admin
Składniki:
- 400 gram chleba lub bułki
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 2 łyżki majonezu
- 100 gram szynki
- serek śmietankowy
Rolada na zimno – jak zrobić?
- Z chleba odkrajamy skórkę, rozdrabniamy miękką część (rękami lub mikserem).
- Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy chwilę na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotową mieszankę marchewki i cukinii dodajemy do rozdrobnionego chleba, dodając również majonez.
- Tak wyrobioną masę wykładamy na folię spożywczą i formujemy prostokąt o grubości 1 cm.
- Na wyrobioną masę kładziemy plastry szynki, a na to serek śmietankowy.
- Zwijamy w roladę, pomagając sobie folią, w którą zawijamy roladę.
- Odkładamy roladę do lodówki na 1 godzinę, a następnie kroimy w plastry.
xxxx – dodatkowe informacje
Chleb nie koniecznie musi być świeży i można użyć tylko marchewki bez cukini. Majonez potrzebny jest tylko do lepszego połączenia składników, więc jego ilość może się różnić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: rolada na waflu
Następny przepis: Rolada orzechowa z kremem kawowym