Rolada orzechowa z kremem kawowym

Rolada orzechowa z kremem kawowym

Zapraszam do poznania magii smaku domowej wypiekanej rolady orzechowej z kremem kawowym. To propozycja dla miłośników orzecha włoskiego i intensywnego aromatu kawy. Składniki jakie potrzebujesz do przygotowania tej pysznej i efektownej rolady to m.in.: orzechy włoskie, cukier, mąka, jajka, margaryna oraz naturalna kawa rozpuszczalna. Wyjątkowość tego deseru polega na połączeniu słodkiego, kruchego ciasta orzechowego z delikatnym, rozpływającym się w ustach kremem o wyrazistym smaku i aromacie kawy. Podana w elegancki sposób, ta niezwykle smakowita rolada sprawdzi się jako deser na rodzinne spotkanie czy eleganckie przyjęcie. Czas na ugoszczenie najbliższych niepowtarzalnym rarytasem!

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki startej bułki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem kawowy:
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 25 dag serka mascarpone o smaku espresso
  • 300 ml śmietanki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • 1 galaretką czerwona
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • Orzechy mielone do obsypania
  • Forma:
  • Duża blacha, ja użyłam z piekarnika

Rolada orzechowa z kremem kawowym – jak zrobić?

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukru i ubijać na sztywno. Mieszając już łyżka drewnianą dodawać partiami orzechy, proszek, mąkę i bułkę tartą. Na wyłożona papierem formy wyłożyć ciasto. Pieczenie ok. 30 minut w temp. 170.stopni. Gdy biszkopt będzie upieczony odwrócić Gina ściereczkę i zwinąć wraz ze e ściereczką w rulon, wystudzić. Po wystygnięciu biszkopt można napaczowac kawa + 1 łyżka alkoholu.
  2. Krem kawowy:

    Śmietankę ubić wraz z cukrem dodać portiami serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w wodzie w kąpieli wodnej, dodać do kremu, dokładnie wymieszać.

  3. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie, wylać na talerz i odstawić do wystygnięcia, można to zrobić dzień wcześniej.
  4. Biszkopt posmarować od wewnętrznej strony częścią kremu, na środku ułożyć paski galaretki zwinąć.w roladę. Pozostałą częścią obtynkować na zewnątrz oraz zrobić rozetki za pomocą worka cukierniczego. Udekorować galaretką. Boki rolady obsypać zmielonymi orzechami. Roladę schłodzić.

Słowa kluczowe: krem orzechowy do rolady

xxxx – dodatkowe informacje

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada na zimno
Następny przepis: Rolada naleśnikowa z serkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode