Pieczone ziemniaki z boczkiem

Pieczone ziemniaki z boczkiem

Pieczone ziemniaki z boczkiem to doskonała kombinacja, podbiwająca serca miłośników tradycyjnej, domowej kuchni. To prosty i zdrowy przepis, idealny na lunch lub kolację, zapewniający uczucie sytości na długie godziny. Dodatek boczku dodaje potrawie wyrazistości, a sposób przygotowania – pieczenia w piekarniku w folii aluminiowej, gwarantuje idealną teksturę: chrupiącą skórkę i delikatne, miękkie wnętrze ziemniaka. Ten przysmak z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To doskonały dodatek do mięs bądź ryb, ale smakuje równie dobrze podany sam, ze śmietaną czy ziołowym dipem. Oto sekret domowych, pieczonych ziemniaków z boczkiem.

Składniki:

  • 7 sztuk ziemniaków
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeży szczypiorek
  • olej rzepakowy
  • 100 g sera żółtego

Pieczone ziemniaki z boczkiem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić wzdłuż na pół, skropić delikatnie olejem, oprószyć solą i zawinąć po parę połówek w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C. Piec przez około godzinę, aż będą miękkie. Najlepiej sprawdzić to wbijając widelca.
2. Boczek, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć razem na patelni. Za pomocą łyżeczki z upieczonych połówek ziemniaków wydrążyć miąższ, zostawiając część przy skórce. Do wyjętych ziemniaków dodać masło, śmietanę, rozgnieciony czosnek i usmażony boczek z cebulą. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Masę nałożyć do wydrążonych ziemniaków, posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika. Zapiekać w 200*C przez około 20 min. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego 🙂

Pieczone ziemniaki z boczkiem – dodatkowe informacje

Takie ziemniaki można również przygotować na grillu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą
Następny przepis: PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode