Pieczone ziemniaki z boczkiem
Składniki:
- 7 sztuk ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki śmietany 18 %
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeży szczypiorek
- olej rzepakowy
- 100 g sera żółtego
Pieczone ziemniaki z boczkiem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić wzdłuż na pół, skropić delikatnie olejem, oprószyć solą i zawinąć po parę połówek w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C. Piec przez około godzinę, aż będą miękkie. Najlepiej sprawdzić to wbijając widelca.
2. Boczek, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć razem na patelni. Za pomocą łyżeczki z upieczonych połówek ziemniaków wydrążyć miąższ, zostawiając część przy skórce. Do wyjętych ziemniaków dodać masło, śmietanę, rozgnieciony czosnek i usmażony boczek z cebulą. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Masę nałożyć do wydrążonych ziemniaków, posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika. Zapiekać w 200*C przez około 20 min. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego 🙂
Pieczone ziemniaki z boczkiem – dodatkowe informacje
Takie ziemniaki można również przygotować na grillu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą
Następny przepis: PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY