Paszteciki wigilijne

Paszteciki wigilijne

Paszteciki wigilijne to tradycyjne danie, które znane jest niemal każdemu z nas. Wypełnione kapustą i grzybami, dodają wyjątkowej atmosfery wigilijnemu stołu, a ich wyjątkowy smak powoduje, że są jednym z ulubionych wigilijnych dań wielu osób. To danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także przyprawia deser o prawdziwie świąteczny charakter. Przygotowanie pasztecików wigilijnych nie jest trudne, a poprzez przestrzeganie naszego przepisu, otrzymacie państwo pyszne i aromatyczne danie, które na pewno przyciągnie do stołu wszystkich domowników. Czy jest coś lepszego od ciepłych, chrupiących pasztecików na wigilijnym stole?

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg skręconych i ugotowanych grzybów
  • sól, pieprz, magi

Paszteciki wigilijne – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Kapustę wyrabiamy z grzybami i doprawiamy. Ciasto wałkujemy w kształcie kwadrata, nakładamy z brzegu wzdłuż farsz, zawijamy w rulonik. Kroimy na małe kawałki, układamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy białkiem i pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.

Paszteciki wigilijne – dodatkowe informacje

Farsz do pasztecików wigilijnych możemy przygotować według swojego uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paszteciki naleśnikowe
Następny przepis: Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode