Paszteciki wigilijne
Paszteciki wigilijne to tradycyjne danie, które znane jest niemal każdemu z nas. Wypełnione kapustą i grzybami, dodają wyjątkowej atmosfery wigilijnemu stołu, a ich wyjątkowy smak powoduje, że są jednym z ulubionych wigilijnych dań wielu osób. To danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także przyprawia deser o prawdziwie świąteczny charakter. Przygotowanie pasztecików wigilijnych nie jest trudne, a poprzez przestrzeganie naszego przepisu, otrzymacie państwo pyszne i aromatyczne danie, które na pewno przyciągnie do stołu wszystkich domowników. Czy jest coś lepszego od ciepłych, chrupiących pasztecików na wigilijnym stole?
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg skręconych i ugotowanych grzybów
- sól, pieprz, magi
Paszteciki wigilijne – jak zrobić?
- Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Kapustę wyrabiamy z grzybami i doprawiamy. Ciasto wałkujemy w kształcie kwadrata, nakładamy z brzegu wzdłuż farsz, zawijamy w rulonik. Kroimy na małe kawałki, układamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy białkiem i pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.
Paszteciki wigilijne – dodatkowe informacje
Farsz do pasztecików wigilijnych możemy przygotować według swojego uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paszteciki naleśnikowe
Następny przepis: Paszteciki z kapustą i pieczarkami