Paszteciki naleśnikowe

Paszteciki naleśnikowe

Zapraszamy na kulinarne spotkanie z Pasztecikami Naleśnikowymi. To niecodzienne połączenie tradycyjnych pasztecików z lekkością naleśników. Delikatne, puszyste cieście naleśnikowe, skrywa w sobie nadzienie inspirowane klasycznymi pasztecikami, za każdym razem oferując niepowtarzalne smakowe doznania. Te paszteciki są idealnym rozwiązaniem na rodzinny obiad, imprezę, czy nawet na przekąskę w pracy. Proste w wykonaniu, mogą być dowolnie modyfikowane pod względem składników, dzięki czemu nigdy nie znudzą. Paszteciki w cieście naleśnikowym to prawdziwa uczyta dla podniebienia, łącząca w sobie tradycje polskiej kuchni z nowoczesnym podejściem do gotowania.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
  • szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • cebula
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag żółtego sera np.edam lub gouda
  • 20 dag margaryny
  • sól,pieprz
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • jajko do panierowania
  • odrobina vegety
  • olej

Paszteciki w cieście naleśnikowym – jak zrobić?

  1. Naleśniki:
    Wszystkie składniki zmiksować. Smażyć na patelni do naleśników bez tłuszczu ok. 15-20 sekund z dwóch stron lub na zwykłej patelni z odrobiną oleju.
  2. Farsz:
    Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na margarynie, tak żeby się zeszkliła. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebulki, przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Gdy składniki się podsmażą, dodajemy starty na tarce o dużych oczkach ser i mieszamy, aż do rozpuszczenia się sera. Po połączeniu się składników, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
  3. Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Panierujemy w rozkłóconym jajku z odrobiną vegety i w bułce tartej. Smażymy na rumiano z dwóch stron na oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Smacznego!

Słowa kluczowe: paszteciki w cieście naleśnikowym, paszteciki z naleśników

Paszteciki naleśnikowe – dodatkowe informacje

Smakują wyśmienicie do barszczu czerwonego, ale także jako samodzielna przekąska. Można też podać je z sosem grzybowym, pieczeniowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą
Następny przepis: Paszteciki wigilijne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode