Paszteciki naleśnikowe
Zapraszamy na kulinarne spotkanie z Pasztecikami Naleśnikowymi. To niecodzienne połączenie tradycyjnych pasztecików z lekkością naleśników. Delikatne, puszyste cieście naleśnikowe, skrywa w sobie nadzienie inspirowane klasycznymi pasztecikami, za każdym razem oferując niepowtarzalne smakowe doznania. Te paszteciki są idealnym rozwiązaniem na rodzinny obiad, imprezę, czy nawet na przekąskę w pracy. Proste w wykonaniu, mogą być dowolnie modyfikowane pod względem składników, dzięki czemu nigdy nie znudzą. Paszteciki w cieście naleśnikowym to prawdziwa uczyta dla podniebienia, łącząca w sobie tradycje polskiej kuchni z nowoczesnym podejściem do gotowania.
admin
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe:
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- Farsz:
- cebula
- 15 dag pieczarek
- 10 dag żółtego sera np.edam lub gouda
- 20 dag margaryny
- sól,pieprz
- Dodatkowo:
- bułka tarta
- jajko do panierowania
- odrobina vegety
- olej
Paszteciki w cieście naleśnikowym – jak zrobić?
-
Naleśniki:
Wszystkie składniki zmiksować. Smażyć na patelni do naleśników bez tłuszczu ok. 15-20 sekund z dwóch stron lub na zwykłej patelni z odrobiną oleju. -
Farsz:
Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na margarynie, tak żeby się zeszkliła. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebulki, przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Gdy składniki się podsmażą, dodajemy starty na tarce o dużych oczkach ser i mieszamy, aż do rozpuszczenia się sera. Po połączeniu się składników, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. - Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Panierujemy w rozkłóconym jajku z odrobiną vegety i w bułce tartej. Smażymy na rumiano z dwóch stron na oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Smacznego!
Słowa kluczowe: paszteciki w cieście naleśnikowym, paszteciki z naleśników
Paszteciki naleśnikowe – dodatkowe informacje
Smakują wyśmienicie do barszczu czerwonego, ale także jako samodzielna przekąska. Można też podać je z sosem grzybowym, pieczeniowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą
Następny przepis: Paszteciki wigilijne