Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą

Serdecznie zapraszamy do przygotowania pysznych pasztecików drożdżowych z pieczarkami i cebulą. To tradycyjna, polska przekąska, która świetnie sprawdzi się na weekendowy obiad czy spotkanie z rodziną. Nasze paszteciki zawierają w sobie puszyste, drożdżowe ciasto, które idealnie komponuje się z delikatnym, aromatycznym nadzieniem z pieczarek i cebuli. Chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie – takie są nasze krokiety drożdżowe z pieczarkami, które nie tylko doskonale smakują, ale również pięknie prezentują się na stole. To prosty sposób na domowe, smaczne danie, które na pewno przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Składniki:

  • CIASTO:
  • -2 szklanki mąki pszennej
  • -szczypta soli
  • -1 całe jajko
  • -4 łyżki oleju lub oliwy
  • -1/2 szkl. letniego mleka
  • -50g świeżych drożdży
  • FARSZ:
  • -500 g pieczarek
  • -2 średnie cebule(mogą być większe jeśli ktoś lubi)
  • -3 łyżki oleju do smażenia
  • -pół łyżeczki majeranku
  • -sól, pieprz
  • -1 jajko do smarowania

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą – jak zrobić?

  1. Najpierw robimy farsz aby przestygł przed wyłożeniem na ciasto. Pieczarki myjemy i ewentualnie obieramy, kroimy jak na farsz. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub w kostkę.
  2. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy go i wrzucamy cebulę aby ją lekko zeszklić. Po chwili dodajemy pieczarki i na średnim ogniu przesmażamy wszystko razem do chwili kiedy pieczarki stracą większość wody, doprawiamy i studzimy.
  3. W międzyczasie przygotowuję ciasto. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej i sól. W szklankę wlewamy letnie mleko (nie zbyt ciepłe) i dodajemy drożdże i ewentualnie pół łyżeczki cukru, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i dodajemy do mąki. Wszystkie składniki mieszamy, zarabiamy i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
  4. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pożądany kształt, np. prostokąty, po czym nakładamy farsz i zawijamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 15-20 min w 180*C lub do zarumienienia.

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą – dodatkowe informacje

Ciasto to baza ale farsz można zmieniać według upodobań.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paszteciki krucho-drożdżowe
Następny przepis: Paszteciki naleśnikowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode