Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą
Serdecznie zapraszamy do przygotowania pysznych pasztecików drożdżowych z pieczarkami i cebulą. To tradycyjna, polska przekąska, która świetnie sprawdzi się na weekendowy obiad czy spotkanie z rodziną. Nasze paszteciki zawierają w sobie puszyste, drożdżowe ciasto, które idealnie komponuje się z delikatnym, aromatycznym nadzieniem z pieczarek i cebuli. Chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie – takie są nasze krokiety drożdżowe z pieczarkami, które nie tylko doskonale smakują, ale również pięknie prezentują się na stole. To prosty sposób na domowe, smaczne danie, które na pewno przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- -2 szklanki mąki pszennej
- -szczypta soli
- -1 całe jajko
- -4 łyżki oleju lub oliwy
- -1/2 szkl. letniego mleka
- -50g świeżych drożdży
- FARSZ:
- -500 g pieczarek
- -2 średnie cebule(mogą być większe jeśli ktoś lubi)
- -3 łyżki oleju do smażenia
- -pół łyżeczki majeranku
- -sól, pieprz
- -1 jajko do smarowania
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą – jak zrobić?
- Najpierw robimy farsz aby przestygł przed wyłożeniem na ciasto. Pieczarki myjemy i ewentualnie obieramy, kroimy jak na farsz. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub w kostkę.
- Na patelnię wylewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy go i wrzucamy cebulę aby ją lekko zeszklić. Po chwili dodajemy pieczarki i na średnim ogniu przesmażamy wszystko razem do chwili kiedy pieczarki stracą większość wody, doprawiamy i studzimy.
- W międzyczasie przygotowuję ciasto. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej i sól. W szklankę wlewamy letnie mleko (nie zbyt ciepłe) i dodajemy drożdże i ewentualnie pół łyżeczki cukru, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i dodajemy do mąki. Wszystkie składniki mieszamy, zarabiamy i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pożądany kształt, np. prostokąty, po czym nakładamy farsz i zawijamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 15-20 min w 180*C lub do zarumienienia.
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą – dodatkowe informacje
Ciasto to baza ale farsz można zmieniać według upodobań.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paszteciki krucho-drożdżowe
Następny przepis: Paszteciki naleśnikowe