Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki z kapustą i pieczarkami to tradycyjne, polskie danie, które nie może zabraknąć na wielu świątecznych stołach. Stanowią one idealną propozycję zarówno do podawania na ciepło, jak i na zimno. Wypełnione są farszem z duszonej kapusty i delikatnych, aromatycznych pieczarek. Kluczem do ich smaku jest właściwe przyprawienie farszu. Delikatne ciasto rozpływa się w ustach, a kruchy farsz jest niezwykle sycący. Jeśli zastanawiasiłeś się kiedykolwiek, jak zawijać paszteciki, nie martw się – to tylko kwestia trochę cierpliwości i praktyki! Spróbuj sam i zaskocz swoich najbliższych tymi małymi, ale wykwintnymi przekąskami.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 600 g. mąki
  • 125 g. roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 jaja
  • 40 g. drożdży
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 2 duże garści kiszonej kapusty
  • 250 g. pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 1, 5 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Paszteciki z kapustą i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Przygotować rozczyn:

    Mleko podgrzać aby było ciepłe. Dodać cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

    Ciasto:

    Mąkę, jaja, masło wymieszać. Dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h.
  2. Farsz:

    Kapustę dusimy na małym ogniu aż zmieni kolor na lekko ciemniejszy.

    Pieczarki i cebulę obieramy a następnie dusimy na oleju. Doprawiamy do smaku.
  3. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować w kształcie prostokąta. Na rogu nakładać farsz i zwijać. Przecinać wzdłuż na kształt pasztecika. Wykładać na wyłożoną pergaminem blachę a następnie każdy pasztecik posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20-25 min. Kiedy staną się złociste, wyciągamy.

Paszteciki z kapustą i pieczarkami – dodatkowe informacje

Moim zamiarem były paszteciki z kapustą i grzybami, ale także chciałam spróbować z innym farszem, dlatego połowa ciasta zostanie. Można wykorzystać do pasztecików z innym farszem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paszteciki z ciasta francuskiego
Następny przepis: Paszteciki z farszem mięsnym ciocI Hani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode