Krem maślano-orzechowy

Krem maślano-orzechowy

Przygotowanie własnego kremu maślano-orzechowego może wydawać się trudne, ale ten przepis na pewno Cię zaskoczy swoją prostotą. Dzięki niemu stworzysz krem orzechowy doskonały zarówno do tortów, jak i do smarowania na świeżutki chleb. Bez konserwantów, sztucznych aromatów – tylko naturalne składniki, które z pewnością masz w domu. Dokładnie tak, jak lubisz – możesz dodać więcej orzechów dla intensywnego smaku albo więcej miodu dla słodkości. Ten przepis pozwoli Ci dostosować krem maślano-orzechowy do swoich preferencji smakowych. Poczujesz różnicę i na pewno zaskoczysz swoich gości tym domowym przysmakiem.

Składniki:

  • 200g orzechów włoskich, obranych
  • 200 ml mleka
  • 200g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru
  • Opcjonalnie:
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/dowolny alkohol

Krem maślano-orzechowy – jak zrobić?

  1. Orzechy włoskie należy drobno zmielić, a następnie zalać mlekiem i podgrzewać w garnuszku do momentu zagotowania się i całkowitego wchłonięcia mleka przez orzechy.
    Całość zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić.
    Po tym czasie miękkie (!) masło z cukrem pudrem ubić do puszystości i stopniowo połączyć z orzechową masą.
    Na końcu można dodać ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol.
    Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera.
    Powstały krem nadaje się do bezpośredniego użycia, a po schłodzeniu nabierze bardziej stabilnej konsystencji.

Krem maślano-orzechowy – dodatkowe informacje

Z podanych proporcji wystarczy go np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 22 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ
Następny przepis: Krem maślany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode