Krem maślano-orzechowy
Przygotowanie własnego kremu maślano-orzechowego może wydawać się trudne, ale ten przepis na pewno Cię zaskoczy swoją prostotą. Dzięki niemu stworzysz krem orzechowy doskonały zarówno do tortów, jak i do smarowania na świeżutki chleb. Bez konserwantów, sztucznych aromatów – tylko naturalne składniki, które z pewnością masz w domu. Dokładnie tak, jak lubisz – możesz dodać więcej orzechów dla intensywnego smaku albo więcej miodu dla słodkości. Ten przepis pozwoli Ci dostosować krem maślano-orzechowy do swoich preferencji smakowych. Poczujesz różnicę i na pewno zaskoczysz swoich gości tym domowym przysmakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200g orzechów włoskich, obranych
- 200 ml mleka
- 200g miękkiego masła
- 150g cukru pudru
- Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/dowolny alkohol
Krem maślano-orzechowy – jak zrobić?
-
Orzechy włoskie należy drobno zmielić, a następnie zalać mlekiem i podgrzewać w garnuszku do momentu zagotowania się i całkowitego wchłonięcia mleka przez orzechy.
Całość zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić.
Po tym czasie miękkie (!) masło z cukrem pudrem ubić do puszystości i stopniowo połączyć z orzechową masą.
Na końcu można dodać ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol.
Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera.
Powstały krem nadaje się do bezpośredniego użycia, a po schłodzeniu nabierze bardziej stabilnej konsystencji.
Krem maślano-orzechowy – dodatkowe informacje
Z podanych proporcji wystarczy go np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 22 cm.