Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)
Składniki:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 200g białej czekolady
- 1 opakowanie bitej śmietany w proszku tzw. „Śnieżki”
Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny) – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
(Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą – nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Jogurt przełożyć do miski i stopniowo połączyć z płynną czekoladą.
Na końcu wsypać bitą śmietanę w proszku.
Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej oraz sztywnej konsystencji.
Krem nadaje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu, choć schłodzony nabierze dodatkowej stabilności.
Z podanych proporcji kremu wystarczy np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 18-20 cm.
Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny) – dodatkowe informacje
(*) Jogurt powinien być dość gęsty (może być lejący się) i o aksamitnej, jednolitej konsystencji – nie taki, że można go kroić.
Zamiast jogurtu można użyć lekko kwaśnej śmietany.
(**) Krem nadaje się również do do tortu z masą cukrową, tylko wtedy warto dodać do niego 2, a nie 1 opakowanie śmietanki w proszku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem Francuski - gotowany
Następny przepis: Krem adwokatowy w czekoladowych kieliszkach