Krem Francuski - gotowany

Krem Francuski – gotowany

Krem Francuski to klasyczny dodatek do wielu deserów i ciast, który z pewnością dodaje elegancji każdemu wypiekowi. Jego aksamitna, kremowa konsystencja i delikatny smak tworzą idealny kontrast dla cięższych, bardziej sycących deserów. Tradycyjnie wykorzystywany jest jako nadzienie lub glazura do różnego rodzaju ciast i tart. Ten wyjątkowy przepis na gotowany krem francuski jest łatwy do wykonania, a efekt końcowy jest absolutnie wart każdej chwili spędzonej na jego przygotowaniu. Użyte składniki są prostymi, podstawowymi produktami, które zwykle mamy w kuchni, dlatego nie powinno być problemu z ich zdobyciem.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Krem francuski – gotowany – jak zrobić?

  1. Mleko zagotowujemy. W naczyniu ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas mieszamy mikserem i na przemian wsypujemy mąkę i wlewamy gorące mleko. Powstałą masę zagotowujemy cały czas mieszając.
  2. Następnie studzimy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z przestudzonym kremem.
  4. Rozkładamy krem do naczyń, w których będzie podawany, i schładzamy w lodówce.

Krem Francuski – dodatkowe informacje

Do części kremu można dodać kakao i ułożyć na przemian z białym kremem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami
Następny przepis: Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode