krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami
Zadbaj o słodkie zakończenie każdej uroczystej kolacji dzięki wyjątkowemu przepisowi na krem do ciast z nutellą, rumem i rodzynkami. Ten gęsty, aksamitny krem jest idealnym połączeniem intensywnych smaków – pysznej, czekoladowej nutelli, mocnego rumu i słodkich rodzynków. Stanowi niezwykły dodatek nie tylko do ciast i tortów, ale także do deserów, takich jak pierniczki czy muffinki. Doskonałym pomysłem jest dodanie go do tradycyjnych polskich pączków. Bez względu na to, do czego zdecydujesz się go użyć, ten krem na pewno wzbogaci każdy deser. Czym jeszcze zaskoczy nas ten niezwykły przepis?
admin
Składniki:
- kostka wysokiej jakości masła 82%
- 2 czubate łyżki nutelli
- 1/2 kostki mlecznej czekolady o wadze około 50 g
- łyżka cukru pudru
- garść rodzynek
- 1/2 szklanki ciemnego rumu
Krem do tortu z nutellą, rumem i rodzynkami
Sposób przygotowania:
- Przygotuj rodzynki, zalewając je rumem i odstawiając na kilka godzin.
- Ucieraj masło do białości.
- Stopniowo dodawaj do masła i nutelli cukier puder i nutellę, miksując aż do uzyskania puszystej konsystencji.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
- Do masła, nutelli i cukru dodaj rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszając.
- Odsącz rodzynki z rumu i dodaj je do masy kremowej, mieszając łyżką.
- Pozostały rum możesz wykorzystać do nasączenia ciasta.
Porady – dodatkowe informacje o kremie do ciast z nutellą rumem i rodzynkami
Jeśli nie przepadamy za alkoholem, można użyć np. naparu z kawy!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem czosnkowo serowy z grzankami
Następny przepis: Krem Francuski - gotowany