krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami

krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami

Zadbaj o słodkie zakończenie każdej uroczystej kolacji dzięki wyjątkowemu przepisowi na krem do ciast z nutellą, rumem i rodzynkami. Ten gęsty, aksamitny krem jest idealnym połączeniem intensywnych smaków – pysznej, czekoladowej nutelli, mocnego rumu i słodkich rodzynków. Stanowi niezwykły dodatek nie tylko do ciast i tortów, ale także do deserów, takich jak pierniczki czy muffinki. Doskonałym pomysłem jest dodanie go do tradycyjnych polskich pączków. Bez względu na to, do czego zdecydujesz się go użyć, ten krem na pewno wzbogaci każdy deser. Czym jeszcze zaskoczy nas ten niezwykły przepis?

Składniki:

  • kostka wysokiej jakości masła 82%
  • 2 czubate łyżki nutelli
  • 1/2 kostki mlecznej czekolady o wadze około 50 g
  • łyżka cukru pudru
  • garść rodzynek
  • 1/2 szklanki ciemnego rumu

Krem do tortu z nutellą, rumem i rodzynkami

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rodzynki, zalewając je rumem i odstawiając na kilka godzin.
  2. Ucieraj masło do białości.
  3. Stopniowo dodawaj do masła i nutelli cukier puder i nutellę, miksując aż do uzyskania puszystej konsystencji.
  4. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
  5. Do masła, nutelli i cukru dodaj rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszając.
  6. Odsącz rodzynki z rumu i dodaj je do masy kremowej, mieszając łyżką.
  7. Pozostały rum możesz wykorzystać do nasączenia ciasta.

Porady – dodatkowe informacje o kremie do ciast z nutellą rumem i rodzynkami

Jeśli nie przepadamy za alkoholem, można użyć np. naparu z kawy!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem czosnkowo serowy z grzankami
Następny przepis: Krem Francuski - gotowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode