Koreczki z tortilli

Koreczki z tortilli

Zapraszam do odkrycia przepisu na niezwykle smaczne i efektowne koreczki z tortilli. To doskonała propozycja na przekąski podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. W ich skład wchodzą proste, łatwo dostępne składniki, a ich przygotowanie nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom. Koreczki z tortilli są nie tylko pyszne, ale również atrakcyjnie wyglądają, co na pewno zrobi wrażenie na gościach. Można je podawać na zimno, co czyni je genialnym rozwiązaniem na imprezy w plenerze. To danie to prawdziwa eksplozja smaków, dostarcza wiele cennych składników odżywczych i zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki:

  • placki tortilli
  • plastry szynki
  • sałata
  • świeża papryka czerwona i żółta
  • ser żółty
  • majonez/ ketchup/ sos czosnkowy
  • wykałaczki
  • folia aluminiowa

Koreczki z tortilli – jak zrobić?

  1. Placek tortilii smarujemy cienko majonezem, sosem czosnkowym lub innym. Układamy na nim kawałki papryki na całej długości placka, następnie plastry szynki, a na końcu kładziemy umytą i osuszoną sałatę. Smarujemy cienko keczupem. Tortille posypujemy żółtym serem, startym na dużych oczkach.
    Tortille staramy się ciasto zawinąć w rulon, a następnie zawijamy w folię aluminiową (spożywcza też powinna być dobra) i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
  2. Tortille wyjmujemy z lodówki i kroimy na niewielkie kawałki, około 4-5 cm lub zależnie od upodobań.
    W kawałki tortilli wbijamy wykałaczkę, aby łatwiej było po nie sięgnąć gościom.

Koreczki z tortilli – dodatkowe informacje

Tortille zawijam w folię, po to aby się nie wysuszyła w niektórych miejscach. Talerz z koreczkami można udekorować np. sałata, a jako dip podać sos pomidorowy, keczup lub sos czosnkowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KORECZKI Z PASTĄ Z FETY I CHLEBEM
Następny przepis: Korniszony z miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode