KORECZKI Z PASTĄ Z FETY I CHLEBEM

KORECZKI Z PASTĄ Z FETY I CHLEBEM

Czy kiedykolwiek marzyłeś o przepysznej przekąsce, która może zadowolić mieszkańców Grecji, jak i Twoich gości? Te koreczki z pastą z fety i chlebem są właśnie takie. Łatwe do zjedzenia, pełne białka i smaku, które przywodzą na myśl słoneczne plaże Grecji. Pasta z fety, kremowy ser kozi dodają wyrafinowanego smaku, podkreślonym przez soczyste pomidory i chrupiący chleb. Bez względu na to, czy szukasz oryginalnych przekąsek na przyjęcie, czy po prostu chcesz zaserwować coś nietypowego w rodzinie – te koreczki z pastą z fety i chlebem staną się twoją tajną bronią.

Składniki:

  • 80 g sera feta półtłustego
  • 50 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 25 g miksu szpinaku i jarmużu świeżego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 2 grubsze kromki chleba razowego – ok. 75 g
  • 8 plastrów szynki konserwowej
  • 5-6 rzodkiewek
  • 15 g papryki czerwonej świeżej
  • Garść kiełków słonecznika
  • Liście szpinaku

Koreczki z pastą z fety i chlebem – jak zrobić?

  1. 1.
    Do miski przełożyć fetę, rozetrzeć widelcem. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Szpinak i jarmuż drobniutko posiekać. Przełożyć do miski z serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Całość wymieszać i wstawić na kwadrans do lodówki.
  2. 2.
    Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. Paprykę w cienkie słupki. Każdą kromkę chleba pokroić na 4 słupki o szerokości około 1 cm.
    Każdy plaster szynki posmarować pastą z fety.
  3. 3.
    Na jednym z krótszych boków ułożyć słupek chleba, dodać kawałek papryki i kiełki. Zrolować. Każdą roladkę rozkroić na pół. Na wykałaczkę nabić plaster rzodkiewki, następnie dać szynkę z fetą i znów rzodkiewkę, wykończyć liściem szpinaku. Smacznego!

Koreczki z pastą z fety i chlebem – dodatkowe informacje

Z podanych składników wychodzi 16 koreczków po około 24 kcal jedna sztuka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Koreczki z paróweczki
Następny przepis: Koreczki z tortilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode