KORECZKI Z PASTĄ Z FETY I CHLEBEM
Czy kiedykolwiek marzyłeś o przepysznej przekąsce, która może zadowolić mieszkańców Grecji, jak i Twoich gości? Te koreczki z pastą z fety i chlebem są właśnie takie. Łatwe do zjedzenia, pełne białka i smaku, które przywodzą na myśl słoneczne plaże Grecji. Pasta z fety, kremowy ser kozi dodają wyrafinowanego smaku, podkreślonym przez soczyste pomidory i chrupiący chleb. Bez względu na to, czy szukasz oryginalnych przekąsek na przyjęcie, czy po prostu chcesz zaserwować coś nietypowego w rodzinie – te koreczki z pastą z fety i chlebem staną się twoją tajną bronią.
admin
Składniki:
- 80 g sera feta półtłustego
- 50 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 25 g miksu szpinaku i jarmużu świeżego
- Sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 2 grubsze kromki chleba razowego – ok. 75 g
- 8 plastrów szynki konserwowej
- 5-6 rzodkiewek
- 15 g papryki czerwonej świeżej
- Garść kiełków słonecznika
- Liście szpinaku
Koreczki z pastą z fety i chlebem – jak zrobić?
-
1.
Do miski przełożyć fetę, rozetrzeć widelcem. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Szpinak i jarmuż drobniutko posiekać. Przełożyć do miski z serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Całość wymieszać i wstawić na kwadrans do lodówki. -
2.
Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. Paprykę w cienkie słupki. Każdą kromkę chleba pokroić na 4 słupki o szerokości około 1 cm.
Każdy plaster szynki posmarować pastą z fety. -
3.
Na jednym z krótszych boków ułożyć słupek chleba, dodać kawałek papryki i kiełki. Zrolować. Każdą roladkę rozkroić na pół. Na wykałaczkę nabić plaster rzodkiewki, następnie dać szynkę z fetą i znów rzodkiewkę, wykończyć liściem szpinaku. Smacznego!
Koreczki z pastą z fety i chlebem – dodatkowe informacje
Z podanych składników wychodzi 16 koreczków po około 24 kcal jedna sztuka.