Koreczki z paróweczki

Koreczki z paróweczki

Jeżeli szukasz pomysłu na proste i szybkie przekąski na imprezę, to koreczki z parówek są idealnym rozwiązaniem. Ten uniwersalny przepis doskonale sprawdzi się zarówno na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi, jak i rodzinną uroczystość. Koreczki z parówek to wariacja na temat klasycznych koreczków, które mogą być podawane jako przystawka lub dodatek do głównego dania. Bardzo łatwe do przygotowania, są świetnym sposobem na wykorzystanie parówek, które z pewnością polubią zarówno dorośli, jak i dzieci. To prosty, ale jednocześnie efektowny sposób na wprowadzenie do menu coś nowego i smacznego. Zachęcamy do wypróbowania tej propozycji!

Składniki:

  • Składniki na 8 koreczków:
  • 2 cienkie parówki cielęce (lub wieprzowe)
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 kromki chleba żytniego
  • 4 rzodkiewki
  • szczypior
  • drewniane wykałaczki
  • Dip:
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczka ketchupu łagodnego

Koreczki z parówek – jak zrobić?

  1. Każdą paróweczkę kroimy na 4 równe części. Każdą z uzyskanych ćwiartek parówki nacinamy w kształcie szachownicy z obu brzegów do połowy. Smażymy na rozgrzanym mocno tłuszczu dzięki czemu poszczególne ćwiartki pootwierają się tworząc mini ośmiorniczki.
  2. Z kromek chleba odkrawamy skórki i kroimy je w niewielkie romby, które smażymy na patelni bez tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  3. Przygotowujemy kostki sera grubości około 1 cm oraz rzodkiewkę przeciętą na połówki.
  4. Na wykałaczki nakłuwamy kolejno: podsmażony chleb, parówkę, szczypiorek (pasma ułożone na krzyż), żółty ser, rzodkiewkę i znów szczypiorek (ułożony na krzyż).
  5. Koreczki smakują najlepiej z dipem musztardowo-ketchupowym.

Koreczki z paróweczki – dodatkowe informacje

W wersji dla dzieci można użyć tylko ketchupu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Koreczki warzywno-serowe
Następny przepis: KORECZKI Z PASTĄ Z FETY I CHLEBEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode