Korniszony z miodem

Korniszony z miodem

Korniszony z miodem to niepowtarzalne połączenie smaków, które urozmaici każdą domową spiżarkę. Ta odsłona popularnej przekąski nich nie tylko tytułowymi korniszonami, ale również miodem, który dodaje cukrzycy nie tylko słodyczy, ale również wyróżniającej szlachetności. Delikatna słodycz miodu doskonale podkreśla unique chrakter kiszonych ogórków, tworząc wyjątkowy duet, który sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięs, jak i przekąska prosto z słoika. Korniszony z miodem to wyjątkowy sposób na przygotowanie ogórków, który zaskoczy niejednego smakosza. Doskonałe na grille, pikniki czy zimowe wieczory – z pewnością staną się hitem wśród wielbicieli niebanalnych smaków.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
  • koper
  • chrzan
  • ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • liście laurowe
  • Czosnek
  • Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli

Korniszony z miodem – jak zrobić?

  1. Wykonanie: Składniki zalewy zagotować, odstawić na 5 minut. Ogórki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Słoiki wyparzyć, osuszyć. Na dno każdego słoika ułożyć po kilka ziarenek pieprzu, gorczycy, ziela angielskiego, liść laurowy, krążek cebuli, plasterki marchewki, liście chrzanu lub korzenia, ząbek czosnku oraz koper (ja do każdego słoika włożyłam 5 ziarenek pieprzu i 3 ziarenka ziela angielskiego).
  2. Następnie ułożyć ogórki i zalać zalewą.
  3. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut.

Korniszony z miodem – dodatkowe informacje

Do zalewy można dodać szczyptę kurkumy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Koreczki z tortilli
Następny przepis: Korpusy babeczek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode