Koreczki z tortilli
Zapraszam do odkrycia przepisu na niezwykle smaczne i efektowne koreczki z tortilli. To doskonała propozycja na przekąski podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. W ich skład wchodzą proste, łatwo dostępne składniki, a ich przygotowanie nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom. Koreczki z tortilli są nie tylko pyszne, ale również atrakcyjnie wyglądają, co na pewno zrobi wrażenie na gościach. Można je podawać na zimno, co czyni je genialnym rozwiązaniem na imprezy w plenerze. To danie to prawdziwa eksplozja smaków, dostarcza wiele cennych składników odżywczych i zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- placki tortilli
- plastry szynki
- sałata
- świeża papryka czerwona i żółta
- ser żółty
- majonez/ ketchup/ sos czosnkowy
- wykałaczki
- folia aluminiowa
Koreczki z tortilli – jak zrobić?
-
Placek tortilii smarujemy cienko majonezem, sosem czosnkowym lub innym. Układamy na nim kawałki papryki na całej długości placka, następnie plastry szynki, a na końcu kładziemy umytą i osuszoną sałatę. Smarujemy cienko keczupem. Tortille posypujemy żółtym serem, startym na dużych oczkach.
Tortille staramy się ciasto zawinąć w rulon, a następnie zawijamy w folię aluminiową (spożywcza też powinna być dobra) i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. -
Tortille wyjmujemy z lodówki i kroimy na niewielkie kawałki, około 4-5 cm lub zależnie od upodobań.
W kawałki tortilli wbijamy wykałaczkę, aby łatwiej było po nie sięgnąć gościom.
Koreczki z tortilli – dodatkowe informacje
Tortille zawijam w folię, po to aby się nie wysuszyła w niektórych miejscach. Talerz z koreczkami można udekorować np. sałata, a jako dip podać sos pomidorowy, keczup lub sos czosnkowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KORECZKI Z PASTĄ Z FETY I CHLEBEM
Następny przepis: Korniszony z miodem