Koperty ze szpinakiem i fetą

Koperty ze szpinakiem i fetą

Koperty ze szpinakiem i fetą to inspirujące danie, idealne zarówno na szybki posiłek, jak i na elegancką kolację. Wyróżnia się delikatnym ciastem, które zrównoważone jest pikantną farszową mieszanką z kremowym serem i szpinakiem. Szpinak, czyli główna gwiazda tej potrawy, dodaje mu głębi i wyrazistego smaku, który doskonale komponuje się z solonym serem feta. Koperty ze szpinakiem są niewiarygodnie proste do przygotowania, a ich finezyjny wygląd sprawi, że zachwycą każdego. Doskonałe jako danie główne lub przekąska na imprezę.

Składniki:

  • 1 paczka ciasta francuskiego
  • 130 g sera typu feta
  • paczka mrożonego szpinaku lub 200 g świeżego
  • sól, pieprz, bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • żółtko do posmarowania lub trochę mleka

Koperty ze szpinakiem i fetą – jak zrobić?

  1. 1. Farsz:
    Na patelni przesmażamy czosnek. Dodajemy szpinak. Dusimy ok. 10 minut i przyprawiamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy ser feta.
  2. 2. Ciasto rozwijamy i kroimy na prostokąty. Nakładamy na każdy z nich farsz. Zalepiamy brzegi i dociskamy je widelcem.
  3. 3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy żółtkiem lub mlekiem. Posypujemy ziołami i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Koperty ze szpinakiem i fetą – dodatkowe informacje

Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Koperty z ciasta francuskiego z kurczakiem
Następny przepis: Kopiec kreta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode