Koperty ze szpinakiem i fetą
Koperty ze szpinakiem i fetą to inspirujące danie, idealne zarówno na szybki posiłek, jak i na elegancką kolację. Wyróżnia się delikatnym ciastem, które zrównoważone jest pikantną farszową mieszanką z kremowym serem i szpinakiem. Szpinak, czyli główna gwiazda tej potrawy, dodaje mu głębi i wyrazistego smaku, który doskonale komponuje się z solonym serem feta. Koperty ze szpinakiem są niewiarygodnie proste do przygotowania, a ich finezyjny wygląd sprawi, że zachwycą każdego. Doskonałe jako danie główne lub przekąska na imprezę.
admin
Składniki:
- 1 paczka ciasta francuskiego
- 130 g sera typu feta
- paczka mrożonego szpinaku lub 200 g świeżego
- sól, pieprz, bazylia
- 2 ząbki czosnku
- żółtko do posmarowania lub trochę mleka
Koperty ze szpinakiem i fetą – jak zrobić?
-
1. Farsz:
Na patelni przesmażamy czosnek. Dodajemy szpinak. Dusimy ok. 10 minut i przyprawiamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy ser feta. - 2. Ciasto rozwijamy i kroimy na prostokąty. Nakładamy na każdy z nich farsz. Zalepiamy brzegi i dociskamy je widelcem.
- 3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy żółtkiem lub mlekiem. Posypujemy ziołami i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Koperty ze szpinakiem i fetą – dodatkowe informacje
Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Koperty z ciasta francuskiego z kurczakiem
Następny przepis: Kopiec kreta