Domowe kostki Maggi w 100% naturalne

Domowe kostki Maggi w 100% naturalne

Używanie gotowych kostek rosołowych z supermarketu to dla wielu z nas codzienność. Często stanowią one łatwe i szybkie urozmaicenie naszych domowych obiadów. Wielu jednak zapomina, że takie kostki, jak popularne Maggi, pełne są chemii i sztucznych dodatków. Na szczęście jest na to rozwiązanie – domowa kostka warzywna! Ten przepis na 100% naturalne kostki Maggi odmieni Twój sposób gotowania. Bez konserwantów, pełne smaku i aromatu – takie są nasze domowe kostki. A to wszystko dzięki prostej kombinacji świeżych i naturalnych składników.

Składniki:

  • 2 szklanki posiekanego lubczyku
  • młoda marchewka
  • młody seler korzeniowy z natką
  • młoda pietruszka z natką
  • suszony prawdziwek lub podgrzybek
  • 2 szklanki soli morskiej, użyłam soli morskiej Cuor di Mare
  • 2 łyżeczki cukru

Domowe kostki maggi w 100% naturalne – jak zrobić?

  1. Warzywa za pomocą malaksera ścieramy na drobnym oczku. Starte warzywa przekładamy na talerz. Do malaksera wkładamy ostrze. Przekładamy wstępnie posiekany lubczyk, natkę pietruszki i nać selera, wsypujemy sól i cukier, miksujemy, aż zielenina zostanie rozdrobniona. Następnie dosypujemy wcześniej starte warzywa, rozkruszonego grzybka i chwilę miksujemy, aż składniki się połączą.
  2. Mieszankę przekładamy na papier do pieczenia i rozsmarowujemy na grubość około jednego centymetra. Za pomocą plastikowej szpachelki, dzielimy na kwadraty lub prostokąty. Przekładamy na kratkę do pieczenia. Wstawiamy do piecyka, włączamy termoobieg i suszymy w temperaturze 60-70°C przez około 4-5 godzin. Czas suszenia zależy od wilgotności zawartej w warzywach i ziołach, więc jeśli masa nie jest dobrze wysuszona, należy wydłużyć czas suszenia. Aby masa w piecyku się nie skrapiała, tylko suszyła, zostawiłam rozszczelnione drzwiczki piecyka, a w szczelinę włożyłem drewnianą łyżkę, aby się nie zamknęły.
  3. Gotowe kostki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możemy je używać np. do zup, sosów, marynat.

Słowa kluczowe: kostka warzywna, kostka maggi

xxxx – dodatkowe informacje

Tu znajdziecie przepis na warzywną kostkę Maggi w płynie: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/naturalna-maggi-domowa-przyprawa-do-zup-i-sosow-w-plynie


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe korniszony
Następny przepis: Domowe kopytka z sosem grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode