Domowe korniszony

Domowe korniszony

Przedstawiamy przepis na domowe korniszony – królowie każdej spiżarni! Te chrupiące przysmaki są idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy mięs na grillu. Samodzielne przygotowanie korniszonów to nie tylko doskonały sposób na oszczędność, ale przede wszystkim możliwość dostosowania smaku według własnych upodobań. Czyli możemy zdecydować, jakie przyprawy, zioła czy stopień ostrości nam najbardziej odpowiadają. Kluczowym pytaniem przy domowej robotie korniszonów jest: ile pasteryzować korniszony? Odpowiedź na to pytanie oraz szczegółowy przepis znajdziecie poniżej. Przygotujcie słoiki, bo zaczynamy!

Składniki:

  • ogórki – 2 kg
  • ZALEWA:
  • ocet – 1 szk.
  • woda – 9 szk.
  • sól kamienna – 1 łyżka
  • cukier kryształ – 2 łyżki
  • PRZYPRAWY DO JEDNEGO SŁOIKA O POJ. 1 L
  • liść laurowy – 1 szt.
  • ziele angielskie – 3 sztuki
  • pieprz czarny ziarnisty – 4 sztuki
  • gorczyca – 1/4 łyżeczki
  • czosnek – 2 ząbki
  • koper z kwiatostanem – 1 gałązka
  • korzeń chrzanu – 3 cm

Domowe korniszony – jak zrobić?

  1. Należy rozpocząć od bardzo starannego umycia i wyparzenia słoików i zakrętek. Ogórki również bardzo dokładnie umyć, kilka razy zmieniając wodę.
  2. Na dno każdego słoika włożyć: liść laurowy, gałązkę kopru z kwiatostanem, kawałek obranego i opłukanego korzenia chrzanu, dwa ząbki czosnku pokrojone na plasterki oraz pozostałe przyprawy. Następnie wkładać do słoików ogórki, tak żeby jak najwięcej zmieściło się ich w każdym słoiku.
  3. W dużym garnku zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę wlewać do słoików, tak aby ogórki były nią zakryte.
  4. Słoiki zakręcić zakrętkami i wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczka kuchenną. Wlać gorącą wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 5 minut licząc od momentu zagotowania się wody. Słoiki zostawić w garnku do całkowitego wystygnięcia.

Słowa kluczowe: ile pasteryzować korniszony

Domowe korniszony – dodatkowe informacje

*zalewy należy przygotować odpowiednio więcej, na tą ilość ogórków 2-3 porcje. Zależy to od wielkości ogórków i od tego jak ściśle uda nam się je ułożyć w słoikach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DOMOWE kiełki słonecznikowe w 3 dni
Następny przepis: Domowe krakersy pełnoziarniste

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode