Domowe krakersy pełnoziarniste

Domowe krakersy pełnoziarniste

Dla tych, którzy cenią sobie zdrowe przekąski, mamy przepis na domowe krakersy pełnoziarniste. Te smaczne i chrupiące kąski są znakomitym, domowym sposobem na stworzenie zdrowego snacku na podwieczorek, piknik czy jako dodatek do sałatek. Wykonywanie ich jest niesamowicie proste a składniki potrzebne do ich przygotowania to produkty, które najczęściej każdy ma w swojej kuchni. Nie mają w sobie konserwantów czy sztucznych dodatków, dzięki czemu są o wiele zdrowsze od sklepowych. Krakersy pełnoziarniste same w sobie są sycące i doskonałe dla osób dbających o linię. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 3-4 g soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
  • do posypania: łyżka sezamu czarnego lub sezamu białego/siemienia lnianego/nasion słonecznika/pestek dyni

Domowe krakersy pełnoziarniste – jak zrobić?

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Wlać ciepłą wodę i olej, сałość zagnieść rękami na jednolite ciasto. Zagniecione ciasto delikatnie obsypać mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkować na cienkie placki (na grubość ok. 2-3 mm). Wierzch posmarować wodą i posypać nasionami, lekko dociskając wałkiem. Z placka, za pomocą ostrego noża, wycinać kwadraty/romby/trójkąciki… Umieścić je na blaszce.
  3. Piec ok. 10-12 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku do zrumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić.

Smacznego!

Domowe krakersy pełnoziarniste – dodatkowe informacje

Ważne, aby je obserwować, ponieważ tak cienkie szybko się przypalają.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe korniszony
Następny przepis: Domowe kopytka z sosem grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode