Domowe kopytka z sosem grzybowym

Domowe kopytka z sosem grzybowym

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na domowe kopytka z sosem grzybowym. Kopytka, małe, puszyste kluseczki z ziemniaków, są danie typowe dla kuchni polskiej. Przygotowanie ich w domu nie jest trudne, a efekt końcowy wart jest każdej poświęconej minuty. Wyjątkowy smak tych kluseczek doskonale komponuje się z wyrazistym sosem grzybowym, który intensywności dodają polskie grzyby leśne. To danie jest idealne na rodzinny obiad czy kolację, szczególnie podczas chłodniejszych, jesienno-zimowych dni. Serwując go gościom, z pewnością zaskoczysz ich swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Spróbuj przyrządzić kopytka z grzybami – nie zawiedziesz się!

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • żółtko
  • cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 300 g mrożonych grzybów/prawdziwków
  • szklanka bulionu
  • łyżeczka mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Domowe kopytka z sosem grzybowym – jak zrobić?

  1. Na rozgrzanym oleju, na patelni zeszklić cebulę pokrojona w kostkę. Dodać mrożone grzyby i nalać szklankę bulionu. Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 15- 20 min. Dodać łyżeczkę mąki pszennej rozprowadzoną w zimnej wodzie. Mieszać aż sos lekko zgęstnieje. Dodać zahartowaną śmietanę oraz pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
  2. Ziemniaki z obiadu, z poprzedniego dnia najlepiej przecisnąć przez praskę. Można też porządnie porozgniatać widelcem, ale tak żeby były bardzo gładkie. Żeby nie było grudek. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, i żółtko. Zagnieść ciasto. Zrobić dwa wałeczki. Lekko przygnieść i pokroić zgrabne kluski. Kluski wrzucić na gotującą się, osolona wodę. Gotować 2-3 minuty, aż kluski wypłyną. Delikatnie wyłowić łyżką cedzakową.
  3. Podać gorące z sosem grzybowym, oprószone natką pietruszki.

Smacznego.

Domowe kopytka z sosem grzybowym – dodatkowe informacje

Można dodać całe jajko, ale z żółtkiem kluseczki są bardziej delikatne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe kostki Maggi w 100% naturalne
Następny przepis: domowe krówki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode