DOMOWA SZYNKA
Kiedy masz chwilę wolnego czasu i chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół niebanalnym daniem, doskonałym rozwiązaniem jest stworzenie wyjątkowej, domowej szynki. Szynka domowa posiada wyjątkową, intensywną woń i smak, których nie da się porównać z żadnym, gotowym produktu. Myśl o własnoręcznie przygotowanej szynce, pieczonej z miłością i cierpliwością przez wiele godzin, dodaje temu daniu specjalnej wartości. Wykorzystanie odpowiednich składników w odpowiednich proporcjach gwarantuje sukces, a gotowy efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Na poniższy przepis warto poświęcić trochę czasu, jest on dowodem na to, że domowa szynka może przewyższać te kupne pod każdym względem.
Składniki:
- mięso szynka
- marynata:
- peklosól 40dag
- sól kuchenna 40dag
- czosnek 5 ząbków
- ziarno jałowca 10 ziarenek
- pieprz ziarnisty kilka
- ziele angielskie 6 ziaren
- liść laurowy 4 listki
- woda 10l
- dodatkowo: siatka albo sznurek kucharski
Domowa szynka – jak zrobić?
- Z podanych składników robimy marynatę i wkładamy szynki 4-5szt. Dodatkowo każdej szynce robimy parę zastrzyków z marynaty i ponownie wkładamy do zalewy.
Szynki leżakują w zalewie 2 doby. Po czym szynki wkładamy w siatki bądź obwiązujemy ciasno sznurkiem i poddajemy wędzeniu (koniecznie drzewo liściaste).
Po uwędzeniu szynki parzymy (zaleca się parzenie szynki w zależności od wagi czyli np. 1kg szynki parzymy ok1h w temp. 80st). Po czym studzimy i wkładamy do lodówki.
SMACZNEGO!
DOMOWA SZYNKA – dodatkowe informacje
Trzeba pilnować żeby szynka się nie zagotowała.
Tagi
admin