DOMOWA SZYNKA

DOMOWA SZYNKA

Kiedy masz chwilę wolnego czasu i chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół niebanalnym daniem, doskonałym rozwiązaniem jest stworzenie wyjątkowej, domowej szynki. Szynka domowa posiada wyjątkową, intensywną woń i smak, których nie da się porównać z żadnym, gotowym produktu. Myśl o własnoręcznie przygotowanej szynce, pieczonej z miłością i cierpliwością przez wiele godzin, dodaje temu daniu specjalnej wartości. Wykorzystanie odpowiednich składników w odpowiednich proporcjach gwarantuje sukces, a gotowy efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Na poniższy przepis warto poświęcić trochę czasu, jest on dowodem na to, że domowa szynka może przewyższać te kupne pod każdym względem.

Składniki:

  • mięso szynka
  • marynata:
  • peklosól 40dag
  • sól kuchenna 40dag
  • czosnek 5 ząbków
  • ziarno jałowca 10 ziarenek
  • pieprz ziarnisty kilka
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • liść laurowy 4 listki
  • woda 10l
  • dodatkowo: siatka albo sznurek kucharski

Domowa szynka – jak zrobić?

  1. Z podanych składników robimy marynatę i wkładamy szynki 4-5szt. Dodatkowo każdej szynce robimy parę zastrzyków z marynaty i ponownie wkładamy do zalewy.

    Szynki leżakują w zalewie 2 doby. Po czym szynki wkładamy w siatki bądź obwiązujemy ciasno sznurkiem i poddajemy wędzeniu (koniecznie drzewo liściaste).

    Po uwędzeniu szynki parzymy (zaleca się parzenie szynki w zależności od wagi czyli np. 1kg szynki parzymy ok1h w temp. 80st). Po czym studzimy i wkładamy do lodówki.

    SMACZNEGO!

DOMOWA SZYNKA – dodatkowe informacje

Trzeba pilnować żeby szynka się nie zagotowała.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: domowa sharma
Następny przepis: Domowa szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode