Domowa szarlotka

Domowa szarlotka

Przedstawiamy przepis na tradycyjną, domową szarlotkę – pyszne ciasto, które od lat gości na naszych stołach. To idealny deser dla wszystkich miłośników jabłek, cynamonu i kruchego ciasta. Przygotowanie szarlotki domowej jest proste i sprawi Wam wiele frajdy. Składniki, które są potrzebne do jej wykonania, to m.in. jabłka, cukier, mąka, jajka i masło. Oczywiście nie może zabraknąć cynamonu, który nadaje szarlotce niepowtarzalnego smaku. Ten przepis jest uniwersalny – możecie go stosować bez względu na porę roku. Szarlotka domowa to must have każdej domowej cukierni.

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    25 dag masła lub margaryny
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • Nadzienie:
    2 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
    cynamon mielony według uznania
    około 4 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    2 łyżki bułki tartej

Domowa szarlotka – jak zrobić?

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na przynajmniej pół godziny.
  2. Jabłka: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach odciskając z nadmiaru soku.
  3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, następnie wykładamy równomiernie jabłka, oprószamy je według uznania cynamonem i posypujemy cukrem. Wałkujemy drugą część ciasta i wykładamy na jabłka, nakłuwamy widelcem.
  4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Studzimy.
  5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę.

Domowa szarlotka – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Najlepiej użyć twardych i kwaśnych jabłek, a nadmiar soku odcisnąć.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DOMOWA SZYNKA
Następny przepis: Domowa warzywna kostka bulionowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode