DOMOWA SZYNKA
Kiedy masz chwilę wolnego czasu i chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół niebanalnym daniem, doskonałym rozwiązaniem jest stworzenie wyjątkowej, domowej szynki. Szynka domowa posiada wyjątkową, intensywną woń i smak, których nie da się porównać z żadnym, gotowym produktu. Myśl o własnoręcznie przygotowanej szynce, pieczonej z miłością i cierpliwością przez wiele godzin, dodaje temu daniu specjalnej wartości. Wykorzystanie odpowiednich składników w odpowiednich proporcjach gwarantuje sukces, a gotowy efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Na poniższy przepis warto poświęcić trochę czasu, jest on dowodem na to, że domowa szynka może przewyższać te kupne pod każdym względem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- mięso szynka
- marynata:
- peklosól 40dag
- sól kuchenna 40dag
- czosnek 5 ząbków
- ziarno jałowca 10 ziarenek
- pieprz ziarnisty kilka
- ziele angielskie 6 ziaren
- liść laurowy 4 listki
- woda 10l
- dodatkowo: siatka albo sznurek kucharski
Domowa szynka – jak zrobić?
- Z podanych składników robimy marynatę i wkładamy szynki 4-5szt. Dodatkowo każdej szynce robimy parę zastrzyków z marynaty i ponownie wkładamy do zalewy.
Szynki leżakują w zalewie 2 doby. Po czym szynki wkładamy w siatki bądź obwiązujemy ciasno sznurkiem i poddajemy wędzeniu (koniecznie drzewo liściaste).
Po uwędzeniu szynki parzymy (zaleca się parzenie szynki w zależności od wagi czyli np. 1kg szynki parzymy ok1h w temp. 80st). Po czym studzimy i wkładamy do lodówki.
SMACZNEGO!
DOMOWA SZYNKA – dodatkowe informacje
Trzeba pilnować żeby szynka się nie zagotowała.