Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki to kuszący przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Fantastyczny smak czekolady idealnie komponuje się z aksamitnym mascarpone, a dodatek kremówki nadaje całości niepowtarzalnej kremowości. Perfekcyjny jako dodatek do deserów, tortów czy ciastek, ale równie pyszny podany samodzielnie. Podkreśl swoje umiejętności kulinarne i zrób coś, co zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Czy możesz sobie wyobrazić coś bardziej dekadenckiego niż krem czekoladowy z mascarpone? Ten przepis to prawdziwa gratka dla łasuchów.

Składniki:

  • 500g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30-36%
  • 200g czekolady mlecznej/gorzkiej (u mnie tym razem mleczna i odrobina gorzkiej)
  • 50g cukru pudru

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki – jak zrobić?

  1. 1.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
  2. (Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą – nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)

    Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno (*), a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.

    Na końcu nie przerywając miksowania – powoli wlewać ostudzoną, ale płynną czekoladę.

    Masę wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki – dodatkowe informacje

(*) Jeśli śmietanka nie chce idealnie zesztywnieć to nie ma problemu, ponieważ jeśli będzie lekko płynna – można i taką połączyć z serkiem mascarpone , a następnie z czekoladą. Masa również będzie stabilna oraz idealnie trzymająca formę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowy krem z awokado
Następny przepis: Czekoladowy salceson

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode