Czekoladowy salceson

Czekoladowy salceson

Czekoladowy salceson to słodki odpowiednik tradycyjnego, mięsnego salcesonu, który przypadnie do gustu każdemu łakociowi. Jest to pewnego rodzaju deser o niebanalnej formie, który zachwyci zarówno miłośników czekolady, jak i oryginalnych słodkości. W swoim składzie zawiera między innymi takie składniki jak: gorzka czekolada, masło, karmelizowane orzechy, suszone owoce, biszkopty. Mimo że jego wykonanie może wydawać się na pierwszy rzut oka skomplikowane – nie jest! Sekret tkwi w odpowiednim połączeniu wszystkich składników i umiejętnym formowaniu. Czekoladowy salceson to idealna propozycja dla osób, które lubują się w domowej cukierni.

Składniki:

  • 150 gramów czekolady (mleczna, gorzka, deserowa)
  • 2 łyżki kakao
  • 100 gramów masła
  • 70 gramów herbatników lub krakersów (użyłam krakersów i polecam świetnie przełamują słodycz deseru)
  • 50 gramów bakalii (mogą być różne, ja użyłam daktyli i rodzynek)
  • 50 gramów ulubionych orzechów, ja dałam włoskie
  • 2 łyżki cukru, jeżeli używamy czekolady gorzkiej
  • 2 – 3 łyżki mleka

Czekoladowy salceson – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Bakalie zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia następnie dobrze odcedzić.
  2. Do garnka przekładamy masło i połamaną na kawałki czekoladę, mleko. Wszystko podgrzewamy na niedużym ogniu cały czas mieszając tylko do momentu aż czekolada i masło będą płynne. Zdejmujemy z ognia.
  3. Dodajemy połamane na większe części herbatniki lub krakersy, orzechy i bakalie, całość dokładnie mieszamy. Odstawić na chwilę aby lekko stężało. Wystudzone można włożyć na chwilę do lodówki.
  4. Następnie rozkładamy na blacie folię spożywczą i na środek wykładamy masę czekoladową. Zrolować formując cukierek mocno ściskając aby masa była zwarta po schłodzeniu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.

Czekoladowy salceson – dodatkowe informacje

Gotowy deser można dodatkowo obtoczyć w cukrze pudrze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki
Następny przepis: Czekoladowy sernik z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode