Cykoria duszona w maśle
Zanurzmy się w świat tradycyjnej kuchni belgijskiej, gdzie danie z cykorii duszonej w maśle jest nieodzownym elementem rodzinnego obiadu. Cykoria, znana również jako endywia, to warzywo o wyjątkowym, nieco gorzkawym smaku, które podkreśla aromat domowej kuchni. Nasz przepis na cykorię duszoną w maśle, idealny na ciepło i serwowany prosto z patelni, jest prosty, klasyk i absolutnie pyszny. Cykoria smażona do złotego koloru, w której zawierają się wszystkie korzyści dla zdrowia, jest świetnym dodatkiem do każdego posiłku. Zachęcamy do odkrycia tego niepowtarzalnego smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- (2 porcje)
- 4 cykorie
- 30g masła (2 łyżki, u mnie masło klarowane)
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- sól, pieprz
Cykoria duszona w maśle – jak zrobić?
- Cykorie należy umyć, osuszyć, a następnie przekroić na pół i powycinać z nich głąby.
- Każdą połówkę pokroić na niezbyt cienkie plasterki i przełożyć na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem.
- Smażyć (mieszając) przez około minutę, aby każdy kawałeczek cykorii pokrył się masłem.
- Dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku oraz wlać wodę.
- Całość dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut, aż cykorie zmiękną i woda całkowicie odparuje.
Porady – dodatkowe informacje
Wybierając cykorię zieloną (bo jeszcze są inne odmiany) – zawsze zwracajcie uwagę na jej wielkość i kolor. Czym jest mniejsza, ma przylegające liście i jaśniejszy kolor, tym jest smaczniejsza. Zzieleniałe liście świadczą o tym, że cykoria zgorzkniała pod wpływem światła, a dodam, że jest uprawiana bez jego udziału. Listki nie mogą też posiadać jakichkolwiek brązowych plamek. Pamiętajcie, aby cykorię przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w lodówce na półce do przechowywania warzyw. Powinna wytrzymać do tygodnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ćwikła z chrzanem
Następny przepis: Cygańskie Danie - Chłopski Garnek