Cykoria duszona w maśle

Cykoria duszona w maśle

Zanurzmy się w świat tradycyjnej kuchni belgijskiej, gdzie danie z cykorii duszonej w maśle jest nieodzownym elementem rodzinnego obiadu. Cykoria, znana również jako endywia, to warzywo o wyjątkowym, nieco gorzkawym smaku, które podkreśla aromat domowej kuchni. Nasz przepis na cykorię duszoną w maśle, idealny na ciepło i serwowany prosto z patelni, jest prosty, klasyk i absolutnie pyszny. Cykoria smażona do złotego koloru, w której zawierają się wszystkie korzyści dla zdrowia, jest świetnym dodatkiem do każdego posiłku. Zachęcamy do odkrycia tego niepowtarzalnego smaku.

Składniki:

  • (2 porcje)
  • 4 cykorie
  • 30g masła (2 łyżki, u mnie masło klarowane)
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • sól, pieprz

Cykoria duszona w maśle – jak zrobić?

  1. Cykorie należy umyć, osuszyć, a następnie przekroić na pół i powycinać z nich głąby.
  2. Każdą połówkę pokroić na niezbyt cienkie plasterki i przełożyć na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem.
  3. Smażyć (mieszając) przez około minutę, aby każdy kawałeczek cykorii pokrył się masłem.
  4. Dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku oraz wlać wodę.
  5. Całość dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut, aż cykorie zmiękną i woda całkowicie odparuje.

Porady – dodatkowe informacje

Wybierając cykorię zieloną (bo jeszcze są inne odmiany) – zawsze zwracajcie uwagę na jej wielkość i kolor. Czym jest mniejsza, ma przylegające liście i jaśniejszy kolor, tym jest smaczniejsza. Zzieleniałe liście świadczą o tym, że cykoria zgorzkniała pod wpływem światła, a dodam, że jest uprawiana bez jego udziału. Listki nie mogą też posiadać jakichkolwiek brązowych plamek. Pamiętajcie, aby cykorię przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w lodówce na półce do przechowywania warzyw. Powinna wytrzymać do tygodnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ćwikła z chrzanem
Następny przepis: Cygańskie Danie - Chłopski Garnek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode