Ćwiartki kurczaka pieczone w dwóch przyprawach. #domowe przysmaki

Ćwiartki kurczaka pieczone w dwóch przyprawach. #domowe przysmaki

Przygotowywanie idealnej potrawy z kurczaka to sztuka, a nasz przepis na ćwiartki kurczaka pieczone w dwóch przyprawach to prawdziwa symfonia smaków. Dzisiejszy obiad to mistrzostwo prostej kuchni – danie pełne białka, soczyste i niezwykle aromatyczne. Tajemnica tkwi w dobrze dobranych przyprawach, które nadają mięsu wyjątkowego charakteru. Ćwiartki kurczaka, to doskonały pomysł na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z ćwiartek kurczaka, nasz przepis to doskonała odpowiedź. Lekko pikantne i nieziemsko aromatyczne ćwiartki kurczaka zachwycą każdego.

Składniki:

  • 3 kilogramy ćwiartek z kurczaka
  • 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka ziołowa
  • 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Ćwiartki kurczaka pieczone w dwóch przyprawach. #domowe przysmaki – jak zrobić?

  1. Przygotować ćwiartki kurczaka, dokładnie je umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Osuszone ćwiartki przełożyć do dużej miski i ponacinać wszystkie w dwóch miejscach.
  2. Następnie przygotować przyprawy ( ja użyłam jedne z moich ulubionych ). Ponacinane ćwiartki obsypać przyprawami i wlać olej. Gdy są już dodane przyprawy i olej wtedy wetrzeć całe przyprawy wraz z olejem w ponacinane ćwiartki i odstawić na 10 minut aby przyprawy przeszły w mięso.
  3. Jak ćwiartki w przyprawach odstały wyznaczony czas przełożyć je na blaszkę od piekarnika głęboką, ułożyć skórą ku górze. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić go na 250 stopni i piec godzinę i dziesięć minut plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika i piec do ładnego zarumienienia. Mięso przekręcić tylko raz dołem ku górze i dwadzieścia minut przed końcem pieczenia odwrócić skórą do góry aby ładnie się przypiekła.
  4. Tak upieczone ćwiartki z kurczaka podałam z ziemniakami polanymi tłuszczem z piekącego się mięsa oraz surówka z cebuli, szczypioru i pomidorów w śmietanie. Kurczak wyszedł idealnie w wierzchu cudownie chrupiący a w środku mięso soczyste tak bardzo że kość sama odchodziła od mięsa.

Słowa kluczowe: jak przygotować ćwiartki z kurczaka, obiad z ćwiartek kurczaka, dania z ćwiartek kurczaka, co zrobić z ćwiartek kurczaka

Ćwiartki kurczaka pieczone w dwóch przyprawach – dodatkowe informacje

Polecam upieczenie takich ćwiartek na święta, goście oraz rodzina będą zachwyceni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cuszima
Następny przepis: Cwibak z bakaliami (Keks)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode