Cwibak z bakaliami (Keks)

Cwibak z bakaliami (Keks)

Cwibak z bakaliami, znany też jako lwowski keks, to wyjątkowe ciasto, które zadowoli każdego miłośnika słodkości. Przepis na ten rodzinny deser cieszy się ogromną popularnością, nie tylko na wschodzie kraju. Cwibak jest bogatym korzennym ciastem, przepełnionym różnorodnymi bakaliami. To nie tylko smakowita alternatywa dla tradycyjnego keksu, ale też przyjemny sposób na upamiętnienie kulinarnych tradycji Lwowa. Inspiracje do stworzenia tego ciasta możemy zawdzięczać Magdzie Gessler, która uwielbia przekuwać staropolskie przepisy w nowe, atrakcyjne formy. Radiowość, smak i historię tego ciasta doceni każdy smakosz.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 60 g skórki pomarańczowej
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych moreli
  • 100 g orzechów laskowych/włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 60 g żurawiny
  • szczypta soli

Cwibak z bakaliami (keks) – jak zrobić?

  1. 1.

    Śliwki, morele oraz orzechy, rodzynki siekamy i łączymy z pozostałymi bakaliami oraz 2 łyżkami mąki odsypanej z 250 g. Miękkie masło/margarynę ucieramy mikserem na a puch, dodajemy stopniowo cukier puder, ziarenka z laski wanilii i po jednym jajku.

  2. 2.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski z masą i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Mikser wyłączamy, dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o długości ok. 30 cm. Keksa pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, następnie temperaturę zmniejszamy do 180ºC i pieczemy kolejne 40 min.

Cwibak z bakaliami (Keks) – dodatkowe informacje

Upieczone ciasto przed podaniem można polać lukrem, polewą z białej czekolady lub posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ćwiartki kurczaka pieczone w dwóch przyprawach. #domowe przysmaki
Następny przepis: Ćwikła z chrzanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode