CUKINIA Z KURKAMI
Zapraszamy do odkrycia przepisu na wyjątkowo smaczne danie, jakim jest cukinia z kurkami. Proste w przygotowaniu, ale niezwykle efektowne i pełne wykwintnego smaku. Połączenie aromatycznych kurków z lekkością cukinii to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealnie sprawdzi się zarówno jako lekki lunch w letnie dni, jak i jako wytworne danie na specjalną okazję. Delikatność tego dania zaskoczy nietuzinkowym smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich niebanalną kompozycją smaków. Ta propozycja na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę. Cukinia z kurkami to prawdziwa symfonia smaku w Twoim domu!
admin
Składniki:
- 50 dag kurek
- 4 małe cukinie
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 szkl śmietany
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- sól
- szczypta cukru pudru
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
Cukinia z kurkami – jak zrobić?
- Grzyby oczyścić i umyć. Cukinię umyć, pokroić w słupki, a obraną cebulę w pół plasterki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać łyżkę masła, wrzucić kurki i smażyć 10 minut. Gdy z grzybów wyparuje woda dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie.
- Na osobnej patelni i na rozgrzanym oleju usmażyć cukinię. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz wyłożony papierowymi serwetkami, aby wchłonęły tłuszcz. Cukinię wymieszać w rondlu z kurkami i cebulą.
- Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Dusić na średnim ogniu 10 minut. Śmietanę rozmieszać z żółtkiem, szczyptą cukru pudru, pieprzem cayenne i solą. Wlać do kurek, dodać sok cytrynowy, wymieszać i podgrzewać 5 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
Tak zrobione cukinia najlepiej smakuje z grzankami czosnkowymi lub ze smażonymi ziemniakami i sałatą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukinia z grzybami leśnymi w śmietankowym sosie
Następny przepis: Cukinie faszerowane kurkami i serem plesniowym