Cukinie faszerowane kurkami i serem plesniowym

Cukinie faszerowane kurkami i serem plesniowym

Cukinie faszerowane kurkami i serem pleśniowym to pyszny przepis na sycące, lekko pikantne i pełne kremowej głębi danie. Włoska cukinia, z jej soczystym miąższem, łączy się tu z intensywnym smakiem dzikich grzybów kurka. Odważne dodanie sera pleśniowego podnosi to danie na wyżyny kulinarne, dodając mu delikatnej pikantności i bogactwa smaku. Ten przepis to prawdziwe połączenie klasyki i nowatorstwa, a każdy kęs obiecuje symfonię różnorodnych, ale idealnie zharmonizowanych smaków. Cukinia faszerowana kurkami to propozycja dla tych, którzy szukają niebanalnych rozwiązań na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 20 dag małych kurek
  • 1 mała cebula
  • olej
  • 10 dag sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Cukinie faszerowane kurkami i serem plesniowym – jak zrobić?

  1. Cukinie przekroić na pół i wydrążyć, lekko osolić. Kurki oczyścić, myć i pokroić na kawałeczki. Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurki z cebulą. Następnie dodać pokrojony w kostkę pomidor, pokrojoną w paseczki paprykę, bułkę tartą i 1 łyżkę masła. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Chwilę smażyć na wolnym ogniu, około 5 minut. Pod sam koniec dodać ser pleśniowy i natkę pietruszki, wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełniać wydrążone cukinie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 25 minut.

porady – dodatkowe informacje

Zamiast kurek można użyć inne grzyby.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinia Zapiekana z Serem
Następny przepis: Cukinie faszerowane mięsem z indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode