Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową
Ten delikatnie kwaskowy przepis na ciasto cytrynowe z polewą cytrynową będzie idealny na każdy słodki stół. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników cytrusowych smaków. Wprawi on w zachwyt nie tylko ze względu na swój zachwycający smak, ale również własnoręczne wykonanie pozwoli poczuć satysfakcję z dzielenia się domowym wypiekiem i doceniowania tradycyjnego, domowego pieczenia. Jest to prawdziwie wiosenny deser, który doskonale komponuje się z gorącą herbatą lub zimnym mlekiem. Kojarzy się z ciepłymi, słonecznymi dniami, kiedy to przyjemnie jest siedzieć na tarasie z kawałkiem tego soczystego ciasta. Idealne do popołudniowej kawy czy dla gości.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 120 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cytryna
- 150 m jogurtu naturalnego
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- Polewa:
- 30 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową – jak zrobić?
-
1.
Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok (powinno wyjść ok. 1/4 szklanki – ok. 60 ml). -
2.
Do masła dodać cukier, zmiksować. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, jajka, jogurt, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 8×27 cm (mierząc po dnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 45 minut. Ostudzić. -
3.
Do miski włożyć masło, dodać cukier puder i sok z cytryny. Łyżką wymieszać na jednolitą masę (można użyć miksera). Wyłożyć na ostudzone ciasto, rozsmarować. Posypać dowolną posypką.
Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową – dodatkowe informacje
Wierzch ciasta zamiast pokrywania go polewą cytrynową można posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto cytrynowe z masą budyniową
Następny przepis: Ciasto Cytrynowiec