Ciasto cytrynowe z masą budyniową

Ciasto cytrynowe z masą budyniową

Delikatne i soczyście orzeźwiające ciasto cytrynowe z masą budyniową to doskonały wybór na obiad w rodzinnej atmosferze, deser po uroczystym obiedzie lub przekąskę. Ciasto zaskakuje swoim przemiłym, subtelnie kwasowym smakiem, który doskonale kontrastuje z lekko słodkawą masą budyniową. Krem budyniowy dodaje deserowi unikalnej kremowej tekstury, która doskonale łączy się z wilgotnym korpusem ciasta. Ciasto cytrynowe podane z lukrem cytrynowym na wierzchu przekształca to proste ciasto w wykwintny deser, który zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Niezależnie od pory dnia lub okazji, to ciasto jest zawsze strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 350 g margaryny
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 0,5 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • sok z jednej cytryny

Ciasto cytrynowe z masą budyniową – jak zrobić?

  1. Ciasto cytrynowe:

    Margarynę rozpuścić i ostudzić.
    Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać cukier waniliowy oraz żółtka i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać sok i skórkę otartą z cytryny oraz margarynę i dokładnie zmiksować. Przelać do blaszki 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok 30-40 min. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Można masę podzielić na dwie części i upiec dwa osobne placki.

  2. Masa budyniowa:

    Z pół litra mleka odlać pół szklanki a resztę zagotować. Do gotującego mleka dodać cukier i cukier waniliowy oraz masło i mieszać do rozpuszczenia masła. W odlanym mleku rozpuścić obie mąki i wlać do gotującej masy i ponownie zagotować. Gorącą masą przełożyć blaty ciasta. Kiedy masa ostygnie wstawić do lodówki.

  3. Lukier:

    Cukier i sok dokładnie wymieszać i ucierać do białości aby polewa była lejąca. Gotowym lukrem polać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego 🙂

Ciasto cytrynowe z masą budyniową – dodatkowe informacje

Do lukru zamiast soku można dać wodę lub zrobić proporcje pół na pół jeśli polewa będzie za kwaśna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto cytrynowe na oleju
Następny przepis: Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode