Ciasto cytrynowe na oleju

Ciasto cytrynowe na oleju

Wyjątkowo aromatyczne i wilgotne ciasto cytrynowe na oleju to prawdziwa gratka dla miłośników cytrusowych smaków. Ten prosty, lecz wyrafinowany deser z pewnością zaskoczy Twoich gości. Olej nadaje mu niepowtarzalnej miękkości, a intensywny cytrynowy aromat sprawia, że ciasto jest nie tylko smaczne, ale również pachnące. Doskonałe na popołudniową herbatę, kameralne spotkanie z przyjaciółmi, lub jako słodki element śniadania. Przepis na ciasto cytrynowe na oleju to doskonały sposób na wykorzystanie soczystych, zimowych cytryn. Prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy na pewno zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 3 jaja rozmiar M
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody (płaskie)
  • skórka z dwóch cytryn + sok z jednej cytryny

Ciasto cytrynowe na oleju – jak zrobić?

  1. Formę 28cmx16cm natłuścić olejem i wysypać bułką tartą.
  2. Lekko roztrzepać jajka z cukrem, olejem oraz jogurtem.
  3. Cytryny umyć, sparzyć a następnie zetrzeć skórki i dodać do masy. Dodać także sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wymieszać.
  4. Dodać przesianą mąkę wraz z sodą. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
    Piec około 40 minut w 180°C (do suchego patyczka).

Ciasto cytrynowe na oleju – dodatkowe informacje

Ciasto można polukrować robiąc lukier z soku z drugiej cytryny i cukru pudru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto cygańskie z makiem
Następny przepis: Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode