Ciasto Cytrynowiec

Ciasto Cytrynowiec

Ciasto Cytrynowiec to jedno z najsmaczniejszych domowych wypieków z kwasem cytrynowym, które idealne jest na niedzielne popołudnie lub na spotkanie z przyjaciółmi. Pełne cytrynowej świeżości, zapewne pokochają go wszyscy, którzy kochają cytrusowe smaki. Głównymi składnikami tego ciasta są herbatniki i biszkopty, które nadają mu wyjątkowej struktury. Cytrynowiec jest nie tylko niezwykle smaczny, ale również bardzo prosty w przygotowaniu. Decydując się na ten przepis, można oczekiwać lekkiego, ale satysfakcjonującego deseru. To ciasto na pewno pokochają wszyscy miłośnicy cytrusów! Spróbujcie tego przepisu na Ciasto Cytrynowiec i przekonajcie się sami o jego wyjątkowym smaku.

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25×36 cm
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • Masa Budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki soku z cytryny (2 duże cytryny)
  • 1,5 szklanki wody
  • kostka masła lub margaryny o wadze 250 g
  • Poncz:
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki wody
  • Pianka:
  • 660 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Lukier:
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder
  • Dodatkowo:
  • 20 sztuk herbatników

Ciasto cytrynowiec – jak zrobić?

  1. Pieczemy biszkopt oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do suchego patyczka 25-30 min. Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem,na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Miękkie masło lub margarynę ubijamy na puch,następnie wrzucamy po łyżce budyniu cytrynowego i miksujemy do połączenia.
  3. Biszkopt ponczujemy,mieszamy wodę z cukrem i sokiem z cytryny i nakrapiamy biszkopt,następnie wykładamy krem budyniowy i wyrównujemy wierzch.
  4. Śmietanę wkładamy na pół godz.do zamrażalnika dzięki temu szybciej nam się ubije,do ubitej śmietany wlewamy tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wrzącej wody,miksujemy do połączenia i wylewamy na masę budyniową cytrynową,wyrównujemy wierzch i układamy raz przy raz herbatniki,wkładamy do lodówki,po godz.przesiewamy cukier puder do miseczki,wyciskamy sok z cytryny tyle aby powstał lukier,smarujemy herbatniki.
  5. I wkładamy ciasto na noc do lodówki,najlepsze na drugi dzień gdy smaki się przegryzą.

Ciasto Cytrynowiec – dodatkowe informacje

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową
Następny przepis: Ciasto cytrynowo - czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode