Ciasto cytrynowe z masą budyniową
Składniki:
- Ciasto:
- 350 g margaryny
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 i 2/3 szklanki cukru
- 6 jajek
- cukier waniliowy
- skórka i sok z jednej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa budyniowa:
- 0,5 l mleka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 200 g masła
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Lukier:
- 200 g cukru pudru
- sok z jednej cytryny
Ciasto cytrynowe z masą budyniową – jak zrobić?
-
Ciasto cytrynowe:
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać cukier waniliowy oraz żółtka i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać sok i skórkę otartą z cytryny oraz margarynę i dokładnie zmiksować. Przelać do blaszki 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok 30-40 min. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Można masę podzielić na dwie części i upiec dwa osobne placki. -
Masa budyniowa:
Z pół litra mleka odlać pół szklanki a resztę zagotować. Do gotującego mleka dodać cukier i cukier waniliowy oraz masło i mieszać do rozpuszczenia masła. W odlanym mleku rozpuścić obie mąki i wlać do gotującej masy i ponownie zagotować. Gorącą masą przełożyć blaty ciasta. Kiedy masa ostygnie wstawić do lodówki.
-
Lukier:
Cukier i sok dokładnie wymieszać i ucierać do białości aby polewa była lejąca. Gotowym lukrem polać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego 🙂
Ciasto cytrynowe z masą budyniową – dodatkowe informacje
Do lukru zamiast soku można dać wodę lub zrobić proporcje pół na pół jeśli polewa będzie za kwaśna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto cytrynowe na oleju
Następny przepis: Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową