Chrzan z jabłkiem
Przedstawiamy przepis na tradycyjny polski przysmak – chrzan z jabłkiem. To znakomite połączenie wyrazistego smaku świeżo startego chrzanu i słodkości soczystych jabłek to idealny dodatek wielkanocny i nie tylko. Zarówno jako dodatek do mięs i kanapek, jak i składnik sałatek, chrzan z jabłkiem sprawdzi się w każdej kulinarnych sytuacji. Ta domowa wersja jest zdecydowanie bogatsza i zdrowsza od tej kupnej. Co więcej, przygotowanie chrzanu z jabłkiem jest niezwykle proste, a unikalna kompozycja smaków z pewnością zachwyci zebranych gości. Zachęcamy do wypróbowania tego sprawdzonego przepisu na chrzan z jabłkiem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 15 dag korzenia chrzanu
- 2 dorodne jabłka, u mnie odmiana Alwa
- ok.3/4 szklanki śmietany 18%
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz, cukier do smaku (u mnie po 2 szczypty)
Chrzan z jabłkiem – jak zrobić?
- Obrany i starty chrzan na tarce o małych oczkach skrapiam sokiem z połowy cytryny, dodaję sól, pieprz, cukier, mieszam, odstawiam na ok. pół godziny.
- Jabłka obieram trę na tarce o dużych oczkach, skrapiam sokiem z drugiej połowy cytryny, mieszam.
- Jabłka dodaje do chrzanu i śmietany, mieszam, odstawiam na godzinę, mieszam, próbuję, doprawiam jeśli jest taka potrzeba np. pieprzem , bo lubię ostrzejsze smaki, jeśli smak jest za ostry wystarczy dodać np. śmietany.
Chrzan z jabłkiem – dodatkowe informacje
Taki dodatek do mięs jest bardzo zdrowy, wspaniale wspomaga układ trawienny. Jeśli nie chcemy trzeć chrzanu, można go zastąpić dobrej jakości chrzanem ze słoiczka.