Chutney rabarbarowy

Chutney rabarbarowy

Chutney rabarbarowy to urokliwy dodatek do wielu dań, który łączy w sobie słodycz i kwaskowatość na niepowtarzalny sposób. Tej pysznej, jednocześnie egzotycznej i tradycyjnej potrawy nie może zabraknąć na żadnym stole. Chutney z rabarbaru to nie tylko smak, ale też kolor i zapach, który od razu zachęcają do skosztowania. To również zaproszenie do eksperymentowania ze smakami, które mogą przynieść nowe doświadczenia kulinarne. Doskonale pasuje do dań mięsnych, ale także do deserów i pieczywa. Dzięki uniwersalności składników można przygotować go w dowolnym momencie roku. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na chutney rabarbarowy.

Składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 1 szt. cebuli
  • 75 g cukru brązowego
  • 50 ml octu jabłkowego
  • chili – do smaku
  • 1 łyżeczka kolendry /mielona lub tłuczona w moździerzu/
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju

Chutney rabarbarowy – jak zrobić?

  1. Oczyszczony, umyty i pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny, żeby puścił sok.
  2. W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, ale jej nie rumienimy. Dodajemy rabarbar wraz z sokiem i zagotowujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy ocet jabłkowy, starty świeży imbir, wszystkie przyprawy i całość gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gotujemy tak długo, aż sos będzie gęsty.

Chutney rabarbarowy – dodatkowe informacje

Chutney rabarbarowy można zmiksować blenderem, jednak ja tego nie robiłam, ponieważ rabarbar i cebulę bardzo drobno pokroiłam.

Sos można również przełożyć do słoików i pasteryzować.

Z tej porcji wyszły mi 2 małe słoiczki sosu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrzan z jabłkiem
Następny przepis: Chutney z mango

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode