Chrzan z jabłkiem

Chrzan z jabłkiem

Przedstawiamy przepis na tradycyjny polski przysmak – chrzan z jabłkiem. To znakomite połączenie wyrazistego smaku świeżo startego chrzanu i słodkości soczystych jabłek to idealny dodatek wielkanocny i nie tylko. Zarówno jako dodatek do mięs i kanapek, jak i składnik sałatek, chrzan z jabłkiem sprawdzi się w każdej kulinarnych sytuacji. Ta domowa wersja jest zdecydowanie bogatsza i zdrowsza od tej kupnej. Co więcej, przygotowanie chrzanu z jabłkiem jest niezwykle proste, a unikalna kompozycja smaków z pewnością zachwyci zebranych gości. Zachęcamy do wypróbowania tego sprawdzonego przepisu na chrzan z jabłkiem!

Składniki:

  • 15 dag korzenia chrzanu
  • 2 dorodne jabłka, u mnie odmiana Alwa
  • ok.3/4 szklanki śmietany 18%
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku (u mnie po 2 szczypty)

Chrzan z jabłkiem – jak zrobić?

  1. Obrany i starty chrzan na tarce o małych oczkach skrapiam sokiem z połowy cytryny, dodaję sól, pieprz, cukier, mieszam, odstawiam na ok. pół godziny.
  2. Jabłka obieram trę na tarce o dużych oczkach, skrapiam sokiem z drugiej połowy cytryny, mieszam.
  3. Jabłka dodaje do chrzanu i śmietany, mieszam, odstawiam na godzinę, mieszam, próbuję, doprawiam jeśli jest taka potrzeba np. pieprzem , bo lubię ostrzejsze smaki, jeśli smak jest za ostry wystarczy dodać np. śmietany.

Chrzan z jabłkiem – dodatkowe informacje

Taki dodatek do mięs jest bardzo zdrowy, wspaniale wspomaga układ trawienny. Jeśli nie chcemy trzeć chrzanu, można go zastąpić dobrej jakości chrzanem ze słoiczka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrzan tarty z jajkami
Następny przepis: Chutney rabarbarowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode