Chrzan tarty z jajkami
Naszym dzisiejszym przepisem jest chrzan tarty z jajkami, prosta i tradycyjna potrawa na święta wielkanocne. Charakterystyczna ostra nuta chrzanu, złagodzona przez nuty jajek i octu, doda urozmaicenia każdemu świątecznemu stołowi. Chrzan tarty z octem dzięki swojej wyrazistej ostrości jest niezastąpiony w tym zestawieniu i dodaje niezwykłego charakteru całej kompozycji. Ten tradycyjny dodatek do wielkanocnych potraw zachwyci Was swoją prostością i jednocześnie wyjątkowym smakiem. Doskonale komponuje się z wielkanocnymi wędlinami i pasztetami, urozmaicając smak tych dań. Bez wątpienia jest to przepis, który warto wprowadzić do świątecznej tradycji.
admin
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 4 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu
- sól – do smaku
Chrzan tarty z jajkami – jak zrobić?
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy w makutrze z cukrem, octem i śmietaną. Dodajemy chrzan oraz starte na tarce o dużych oczkach białka, doprawiamy do smaku solą. Podajemy do jajek ugotowanych na twardo.
Chrzan tarty z jajkami – dodatkowe informacje
Świetnie sprawdza się też jako pasta kanapkowa.