Chrzan tarty z jajkami

Chrzan tarty z jajkami

Naszym dzisiejszym przepisem jest chrzan tarty z jajkami, prosta i tradycyjna potrawa na święta wielkanocne. Charakterystyczna ostra nuta chrzanu, złagodzona przez nuty jajek i octu, doda urozmaicenia każdemu świątecznemu stołowi. Chrzan tarty z octem dzięki swojej wyrazistej ostrości jest niezastąpiony w tym zestawieniu i dodaje niezwykłego charakteru całej kompozycji. Ten tradycyjny dodatek do wielkanocnych potraw zachwyci Was swoją prostością i jednocześnie wyjątkowym smakiem. Doskonale komponuje się z wielkanocnymi wędlinami i pasztetami, urozmaicając smak tych dań. Bez wątpienia jest to przepis, który warto wprowadzić do świątecznej tradycji.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • sól – do smaku

Chrzan tarty z jajkami – jak zrobić?

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy w makutrze z cukrem, octem i śmietaną. Dodajemy chrzan oraz starte na tarce o dużych oczkach białka, doprawiamy do smaku solą. Podajemy do jajek ugotowanych na twardo.

Chrzan tarty z jajkami – dodatkowe informacje

Świetnie sprawdza się też jako pasta kanapkowa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrzan śmietankowy
Następny przepis: Chrzan z jabłkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode