Chrupiące żeberka
Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż chrupiące żeberka prosto z piekarnika? Ten przepis na aromatyczne, soczyste i niesamowicie chrupiące żeberka jest odpowiedzią na tęsknotę za tradycyjnym smakiem domowej kuchni. Co więcej, przygotowanie ich w rękawie zapewnia, że mięso zostaje niesamowicie soczyste, a jednocześnie skórka robi się chrupiąca. Ta kombinacja smaków i tekstur sprawia, że te żeberka są nie tylko delikatne, ale i pełne smaku – idealne do podania na weekendowy obiad, podczas grilla czy rodzinnego spotkania. Przygotuj się na prawdziwą ucztę z tym fantastycznym przepisem na chrupiące żeberka.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1-1,5 kg żeberek w paskach
- Marynata: 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżka musztardy ostrej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 6-7 łyżek oleju
- łyżka majeranku
- 1 łyżeczka miodu
- trochę płatków Chili
Chrupiące żeberka – jak zrobić?
- Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje.
- Składniki marynaty wymieszać, żeberka dokładnie natrzeć marynatą i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Piekarnik nagrzewać do 180*C i piec żeberka (podlane pół szklanki gorącej wody) w rękawie do pieczenia przez około 1 i 20 minut. Czas pieczenia może się różnić od podanego, ze względu na jakość mięsa.
Słowa kluczowe: chrupiące żeberka, chrupiące żeberka w rękawie, chrupiące żeberka w rękawie
Chrupiące żeberka – dodatkowe informacje
Najlepiej przygotować żeberka dzień wcześniej i zostawić na noc.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chrupiące smażone tofu z sezamem
Następny przepis: chrupiący deser chałwowy