Chrupiące smażone tofu z sezamem

Chrupiące smażone tofu z sezamem

Chrupiące smażone tofu z sezamem to przepis, który zaspokoi nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Dzięki kombinacji aromatycznych przypraw, lekkiej, aksamitnej konsystencji w środku i chrupiącej skorupki, potrawa ta z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni wegańskiej, a także tym, którzy szukają ciekawych alternatyw dla mięsnych potraw. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć tofu, aby osiągnąć optymalną konsystencję i smak, ten przepis jest dla Ciebie. Składniki są proste, a efekt końcowy zadowoli każdego smakosza.

Składniki:

  • -1 blok naturalnego tofu (około 250 g)
  • -2 łyżki mąki pszennego (lub innego rodzaju)
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżki sezamu
  • -1/2 łyżki soli
  • -1/2 łyżeczki cukru
  • -olej do smażenia

Chrupiące smażone tofu z sezamem – jak zrobić?

  1. Tofu wyjąć z opakowania, przycisnąć małym talerzykiem by pozbyć się nadmiaru płynu. Pokroić w kostkę ok 1,5 x 1,5cm. Na patelnię wlać olej na grubość minimum 1cm. W głębokim talerzu wymieszać mąki, sól, cukier i sezam. W tak powstałej mieszance dobrze obtaczać kostki tofu. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto. Podawać ze słodkim tajskim sosem chilli, tajskim orzechowym lub sojowym.

Sposób przygotowania: jak smażyć tofu, smażone tofu

Chrupiące smażone tofu z sezamem – dodatkowe informacje

Ważne jest, by smażone tofu podawać gorące – gdy zaczyna stygnąć wraz z utratą temperatury traci na chrupkości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrupiące skrzydełka ostro słodkie
Następny przepis: Chrupiące warzywa z aromatycznym dorszem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode