Chrupiące warzywa z aromatycznym dorszem
Podajemy Ci przepis na idealne połączenie zdrowia i smaku – chrupiące warzywa z aromatycznym dorszem. Jest to danie, które zaskakuje swoją prostotą, a jednocześnie zachwyca wyjątkowym smakiem. Soczysty i delikatny dorsz doskonale łączy się z chrupkością świeżych, pieczonych warzyw. To nie tylko pożywne, ale i niskokaloryczne danie, które usatysfakcjonuje każdego smakosza. Z pewnością zaskoczy też swoją różnorodnością smaków i prezentacją – jest idealne na rodzinny obiad, ale także sprawdzi się jako eleganckie danie podczas spotkań ze znajomymi. Postaw na zdrowie i smak!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 filety dorsza bez skóry – około 500 g
- 3 łyżki mąki pszennej
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz czarny, mielony do smaku
- czubryca zielona
- olej
- Warzywa:
- 1 mała cukinia – około 25 cm
- 1 spora papryka – u mnie 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 pomidory obrane ze skórki
- sól i czarny, mielony pieprz do smaku
- 2 szczypty przyprawy Harissa
- 2 szczypty suszonej bazylii
- 2 szczypty mielonego ziela angielskiego
Chrupiące warzywa z aromatycznym dorszem – jak zrobić?
- Cebulę i cukinię pokrój w pół plasterki, czosnek w plasterki, paprykę i pomidory w sporą kostkę. Na maśle podsmaż cebulę, dodaj czosnek i smaż przez chwilę. Następnie dodaj pomidory, dusz je krótko, a potem dodaj paprykę i cukinię. Mieszaj i podsmażaj. Dopraw solą, pieprzem, harissą, bazylią i zielem angielskim. Dalej mieszaj i dusz przez chwilę. Odstaw.
- Rybę pokrój w paski, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą, pieprzem oraz czubrycą. Obtacz w mące i smaż na rozgrzanym oleju aż nabierze rumianego koloru. Podawaj z warzywami.
xxxx – dodatkowe informacje
Chrupiące warzywa z aromatycznym dorszem
Warzywa duszę bardzo krótko , tak aby papryką i cukinia były chrupkie 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chrupiące smażone tofu z sezamem
Następny przepis: chrupiący deser chałwowy