Buraczki zasmażane z cebulką
Podążaj za tym przepisem na buraczki zasmażane z cebulką – doskonałym dodatkiem do obiadu, który zachwyca swoim słodkim i soczystym smakiem. Tradycyjna potrawa kuchni polskiej z pewnością doda koloru każdemu stołowi. Używaj świeżych buraczków, które smakują najlepiej gdy są dopiero co wyjęte z ziemi. Składniki to tylko buraki, cebula, olej i przyprawy, a więc jest to prosta potrawa do przygotowania. Na patelni buraczki nabierają wyjątkowego smaku i stają się wspaniałym dodatkiem do mięs i ryb. To obowiązkowy przepis dla wszystkich fanów warzyw. Przekonaj się sam!
Składniki:
- 1 kilogram czerwonych buraków
- 1 cebula
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- 1-2 łyżki smalcu lub masła
- 1-2 łyżki mąki
- sól
- cukier
Buraczki zasmażane z cebulką – jak zrobić?
- Buraki nie obierając dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy 2-3 łyżki cukru i gotujemy do miękkości. Ostudzone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondla, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu.
- Na patelni roztapiamy masło lub smalec, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy do momentu aż się zeszkli.
- Wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dodajemy do podgrzanych buraków, dokładnie mieszamy.
Buraczki zasmażane z cebulką – dodatkowe informacje
Dodatek cukru do gotowania sprawi, że buraczki szybciej nam się ugotują.
Tagikuchnia polska
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Buraczki z musztardą i czosnkiem
Następny przepis: BURACZKI ZASMAŻANE Z CHRZANEM