Biała kiełbasa własnej roboty

Biała kiełbasa własnej roboty

Zapraszamy do odkrycia sekretów kulinarnej tradycji z naszym przepisem na białą kiełbasę własnej roboty. Wspomnienia uroczystych świątecznych kolacji, rodzinnych grilli czy po prostu ciepłego posiłku we własnym domu, często wiążą się z aromatem pieczonej czy grillowanej kiełbasy. Poruszamy tu temat, który dla wielu jest esencją polskiej kuchni: domowej roboty białej kiełbasy. Ten przepis wymaga czasu i cierpliwości, ale wynik zdecydowanie rekompensuje trud! Kiełbasa własnej roboty to gwarancja jakości, świeżości składników oraz niepowtarzalnego smaku.

Składniki:

  • 3 kilogramy łopatki bez kości
  • 3 kilogramy boczku świeżego bez skóry i kości
  • 1 kilogram pręgi wołowej lub zwykłej wołowiny bez kości
  • 1 litr bardzo zimnej wody
  • 120 gramów peklosoli
  • 10 łyżeczek majeranku
  • 2,5 główki czosnku
  • 3 płaskie łyżeczki pieprzu
  • opakowanie naturalnych osłonek (jelita) około 15 metrów

Biała kiełbasa własnej roboty – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięsa zmielić w maszynce do mielenia używając sitka o dużych oczkach ( 4-5 mm). Dodać wszystkie przyprawy oraz drobno posiekany czosnek.
    Wyrabiać ręcznie przez ok. pół godziny dolewając po trochu zimną wodę.
    Odstawić do lodówki na 20 minut aby mięso przeszło smakiem.
    Na maszynkę do mielenia mięsa ( bez nożyka i sitka ) nałożyć nasadkę do napełniania kiełbas, na nią nasunąć ok. 1,5 metra jelita robiąc supeł na końcówce.
    Napełniać je ostrożnie aby nie porozrywać, w trakcie formować dowolnej długości kiełbaski przekręcając na przemian lub zawiązywać sznurkiem.
    Kiełbasa musi poleżeć w lodówce przynajmniej 4 godz. aby dojrzeć.

Biała kiełbasa własnej roboty – dodatkowe informacje

1) Aby biała kiełbasa nie pękała, należy ją nakłuwać w kilku miejscach przed włożeniem do wrzątku.

2) Kiełbasę własnej roboty można przechowywać w lodówce w stanie surowym do 2 dni.

3) Istnieje również możliwość zamrażania domowej białej kiełbasy.

4) W celu uniknięcia kwaskowego smaku, czosnek nie powinien być miażdżony w prasce. Zamiast tego, należy go drobno posiekać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biała kiełbasa w sosie cebulowo - pomidorowym
Następny przepis: Biała kiełbasa zapiekana w piwnej zalewie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode